Top Taiwan-China duurde vijf minuten

Een als historisch aangekondigde top tussen Taiwan en China was succesvol. Dit heeft de Taiwanese president Ma Ying-jeou donderdag gezegd na afloop van zijn onderhoud met China's hoogste gezant. Het onderhoud met de gezant, Chen Yunlin, duurde precies vijf minuten. Het vond bovendien vijf uur eerder plaats dan gepland, om massale betogingen van nationalistische Taiwanezen vòòr te zijn.

Het was voor het eerst sinds Taiwan zich in 1949 van China losmaakte dat een zo hoge gezant van het communistische regime in de Volksrepubliek door de president van Taiwan werd ontvangen. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie.

Ma noemde de top succesvol, maar erkende ook dat er belangrijke meningsverschillen blijven bestaan tussen Peking en Taipei.

De Nationalisten in Taiwan zijn fel gekant tegen Ma's toenaderingspogingen tot het regime in Peking. Zij willen dat Peking eerst Taiwans onafhankelijkheid erkent.

De Nationalisten hadden gedreigd Chens bezoek te verstoren. De Taiwanese oproerpolitie was massaal op de been om dat te voorkomen.

Ma en zijn gast wisselden cadeaus uit. Chen sprak zijn gastheer niet aan als 'president'.

Dinsdag werd een akkoord getekend dat voorziet in verdere uitbreiding van de wederzijdse handelsbetrekkingen. De overeenkomst vormde de kroon op inspanningen van de in maart aangetreden Ma om door middel van economische banden een eind te maken aan de jaren van vijandschap tussen Taiwan en China.

Afgesproken werd voor het eerst sinds 1949 directe scheepvaartverbindingen over de Straat van Taiwan in te stellen en het aantal directe wekelijkse passagiersvluchten uit te breiden van 36 tot 108. Ook zullen voor het eerst vrachtvluchten plaatsvinden, te beginnen met zestig per maand.

Taiwan heeft bijna zestig jaar lang geweigerd directe lucht- en scheepvaartverbindingen in te stellen, uit angst dat China stiekem bommenwerpers en oorlogsschepen zou sturen. In juli werd bij een eerste toenaderingsgesprek al besloten 36 wekelijkse vluchten vanuit vijf Chinese steden in te stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden