nieuws

Top-Republikein McCarthy poogt onderzoek naar bestorming Capitool te blokkeren

Het is twijfelachtig geworden of er een officieel onderzoek van het Amerikaanse Congres komt naar de bestorming van het Capitool door aanhangers van president Trump op 6 januari. Kevin McCarthy, de leider van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, liet dinsdag weten dat hij tegen het voorstel is.

Betogers proberen het Capitool binnen te dringen aan de noordkant van het gebouw.  Beeld REUTERS
Betogers proberen het Capitool binnen te dringen aan de noordkant van het gebouw.Beeld REUTERS

Al meteen na de bestorming van het Capitool, waarmee Trump-aanhangers wilden voorkomen dat Joe Biden tot president werd uitgeroepen, gingen in het Congres stemmen op een onderzoekscommissie met vertegenwoordigers uit beide partijen in het leven te roepen naar voorbeeld van de commissie die de terreuraanslagen van 9/11 onderzocht.

Maar al snel werd duidelijk dat de Republikeinen niet zaten te wachten op een diepgravend onderzoek waarbij hun rol en die van Trump onder de loep zouden komen te liggen. Tal van Republikeinse Congresleden droegen bij aan de giftige sfeer op die dag doordat ze probeerden de verkiezingszege van Biden in een paar cruciale staten ongeldig te laten verklaren.

Afgelopen week gingen onderhandelaars van beide partijen akkoord met het onderzoek, nadat de Democraten, die momenteel de meerderheid in het Congres hebben, de eis hadden laten vallen dat zij meer vertegenwoordigers in de commissie zouden krijgen.

Black Lives Matter

Maar McCarthy keerde zich toch tegen het onderzoek. Hij eist dat er ook onderzoek wordt gedaan naar de rellen en de plunderingen waarmee de Black Lives Matter-protesten gepaard gingen na de dood van George Floyd onder de knie van een politieagent. Op die manier hopen de Republikeinen te voorkomen dat alle schijnwerpers op hen worden gericht.

Vlak na de bestorming van het Capitool zei McCarthy nog dat Trump medeverantwoordelijk was voor de gewelddadige taferelen op 6 januari, maar later slikte hij zijn kritiek in en wierp hij zich op als een van de felste verdedigers van Trump in het Congres. McCarthy en de andere leiders van de Republikeinen zijn tot de conclusie gekomen dat hun partij geen enkele kans heeft de Congresverkiezingen van 2022 te winnen, als zij zich losmaken van Trump.

Republikeinen Kelly Armstrong en Kevin McCarthy (rechts). Beeld Getty Images
Republikeinen Kelly Armstrong en Kevin McCarthy (rechts).Beeld Getty Images

Vorige week bewees hij Trump nog een dienst door Liz Cheney, de nummer drie van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, ten val te brengen. Zij had zich de woede van Trump op de hals gehaald doordat ze voor zijn afzetting als president had gestemd wegens zijn rol bij de bestorming. Cheney uitte ook felle kritiek op het feit dat tal van haar Republikeinse collega's lippendienst bewijzen aan Trumps bewering dat niet Biden, maar hij eigenlijk de verkiezingen had gewonnen.

Cheney suggereerde eerder deze week dat McCarthy voor de onderzoekscommissie zou moeten verschijnen, omdat hij tijdens de bestorming Trump had gebeld met het verzoek zijn aanhangers tot kalmte op te roepen. Maar Trump weigerde dat aanvankelijk.

De Democraten willen nu woensdag al in het Huis van Afgevaardigden stemmen over het voorstel voor de onderzoekscommissie. Maar het is de vraag of er na de interventie van McCarthy voldoende steun te vinden is aan Republikeinse kant. Republikeinen die voor het onderzoek stemmen, lopen het risico dat zij net als Cheney zich de woede van Trump op de hals zullen halen en daarmee hun toekomstkansen binnen de partij zullen verknallen.

Ook in de Senaat beginnen de Republikeinen dwars te liggen. De Republikeinse leider Mitch McConnell kondigde aan dat hij eerst op de ‘pauzeknop’ zal drukken om nog eens goed over de zaak na te denken. Net als McCarthy had McConnell na de bestorming felle kritiek op Trump. Volgens hem was Trump ‘moreel verantwoordelijk’ voor de aanval op het Capitool en gaf de president blijk van een ‘beschamend plichtsverzuim’ door zijn aanhangers niet tot de orde te roepen. Sindsdien laat Trump geen gelegenheid voorbijgaan om McConnell te vernederen.

Een reconstructie van de chaos in het Capitool

Trump-supporters overrompelden op 6 januari, twee weken voor de inauguratie van president Biden, de beveiliging bij het Capitool en drongen zo door tot het hart van de Amerikaanse democratie. Wat gebeurde er allemaal in de chaos? Een reconstructie in zeven scènes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden