Top Nusse Brink niet vervolgd wegens witwassen

De directie van het failliete commissionairshuis Nusse Brink wordt niet vervolgd wegens witwassen. Op 23 april komen de directeuren Eric Nusse en Rob Brink voor de rechter op verdenking van verduistering en bedrieglijke bankbreuk....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In een bijlage van het rapport van de Commissie-Van Traa lijkt een van de voorbeelden van witwassen via de beurs rechtstreeks aan de zaak-Nusse Brink te zijn ontleend. In het rapport werd al vermeld dat het strafrechtelijk onderzoek zich in die zaak niet toespitste op het witwassen.

Nusse Brink ging in augustus 1993 failliet doordat het effectenhuis op grote schaal had gegokt op een koersdaling op de Amsterdamse beurs. De koersen stegen in 1993 echter fors, waardoor Nusse Brink een fataal verlies van 7 miljoen maakte. Al snel na het faillissement werd bekend dat curator R. Schimmelpenninck bij justitie aangifte had gedaan van bedrieglijke bankbreuk en verduistering.

Justitie bleek echter ook onderzoek te doen naar mogelijke witwaspraktijken bij Nusse Brink. In bijlage X van het rapport van de Commissie-Van Traa heeft onderzoeker Van de Bunt in de casus Geld dat in rook opging beschreven hoe het mogelijke witwassen bij Nusse Brink in zijn werk ging.

'Het huis heeft twee aan drugshandel geparenteerde personen als klanten, van wie één, de heer B, het huis regelmatig bezocht en ook contant geld meebracht. De spil van de directie A, had als enige contact met deze klanten.' Deze passage lijkt te slaan op directeur Nusse en een van zijn grootste klanten, de cocaïnehandelaar Michael Vane.

'Als commissionair kon A, ook nadat zijn opdrachten tot aan- en verkoop waren uitgevoerd, bepalen namens wie hij had gehandeld. Dit bood hem de gelegenheid om naar B vooral de winstgevende transacties door te geleiden. B kreeg hierdoor een positief saldo op zijn rekening en kon deze ''witte'' winst uit beleggingen vrij besteden.'

Verliesgevende transacties werden bij Nusse Brink meestal geboekt op naam van Seacat, een door Nusse opgericht bedrijf op Jersey. Op de rekening van Seacat werden de contante betalingen van Vane waarschijnlijk gestort. Nusse Brink ging echter, ook nadat Vane had aangegeven te willen stoppen, door met het speculeren. De daarna geleden verliezen werden niet meer gedekt en het bedrijf ging ten onder, met een enorme schuld aan Vane.

In november 1993 werd het verkoolde lijk van Vane aangetroffen in een uitgebrande auto in een recreatiegebied bij Amsterdam. 'Volgens de betrokken rechercheurs zou B namens een Colombiaanse cocaïnebende geld in Nederland hebben witgewassen. Het verlies van bijna twee miljoen gulden zou hem niet in dank zijn afgenomen. Bovendien zou de Colombiaanse drugsbende bevreesd zijn geweest dat als gevolg van het geruchtmakende faillissement de rol van B, en hierdoor ook de betrokkenheid van de bende aan het licht zou komen', schrijft Van de Bunt.

De dood van de belangrijke getuige Vane heeft voor justitie waarschijnlijk roet in het eten gegooid. In de gisteren uitgebrachte dagvaardingen is geen sprake van witwassen, maar alleen van bedrieglijke bankbreuk en verduistering.

Het eerste heeft betrekking op het aan de curator verzwijgen van een partij van 320 duizend Canadese warrants die in een depot bij een effectenkantoor in Vancouver lagen. De verduistering betreft de verkoop aan MeesPierson van een pakket obligaties ter waarde van 700 duizend dollar die eigendom waren van een Belgische belegger.

Herman Misdorp, de derde directeur van Nusse Brink, wordt niet vervolgd, zo heeft het openbaar ministerie in Amsterdam gisteren bekendgemaakt. Eerder had Misdorp al voor 300 duizend gulden de civiele aansprakelijkheid voor de ondergang van Nusse Brink afgekocht.

Bij het faillissement van Nusse Brink leden bank MeesPierson en effectenhuis Van Meer James Capel verliezen van respectievelijk 2,2 en 4,6 miljoen gulden. Van Meer-dochter Van den Broek ging hierdoor zelfs failliet. Directeur F. van den Broek heeft sindsdien een ware campagne gevoerd tegen de beurs.

In een procedure voor de Amsterdamse rechtbank is Van den Broek er in geslaagd een aantal beursfunctionarissen in het getuigenbankje te krijgen, onder wie voorzitter B. Baron van Ittersum. De vaste kamercommissie voor Financiën houdt binnenkort een aantal hoorzittingen met betrokkenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden