Top Kroymans knoeide in boeken

Toen auto-importeur Kroymans in 2009 failliet ging, leek dat een gevolg van slordig boekhouden. De curatoren denken nu dat het met onversneden fraude te maken heeft.

AMSTERDAM - Bestuurders van autobedrijf Kroymans hebben in de jaren 2006 en 2007 boekhoudfraude gepleegd om de bedrijfsresultaten op te poetsen. Zij deden dat om hun prestatiebonussen veilig te stellen.


De malversaties vonden plaats bij Kroymans Import Europe (KIE), het bedrijfsonderdeel voor de import en distributie van de General Motors-automerken Cadillac, Chevrolet en Corvette. De curatoren van de Kroymans Groep concluderen in hun zevende faillissementsverslag dat 'de administratie bij KIE op ondeugdelijke wijze is gevoerd en dat onrechtmatig is gehandeld'.


Auto-importeur Kroymans ging in maart 2009 failliet, waardoor 2.000 mensen hun baan verloren. In eerdere faillissementsverslagen stelden de curatoren dat het bedrijf sneefde door te snelle expansie, die gefinancierd was met geleend geld. Een achteraf rampzalig importcontract met General Motors en de kredietcrisis van 2008 deden het met schulden overladen bedrijf de das om.


De twee advocaten ontdekten al vrij snel dat het een administratieve chaos was bij Kroymans. Na het faillissement waren bijvoorbeeld 8.842 auto's onvindbaar. Later bleek dat te liggen aan dubbelboekingen in de voorraad- en verkoopadministratie. De debiteurenboekhouding was zo mogelijk een nog grotere puinhoop. Van de ruim 31 miljoen euro aan vorderingen die er op faillissementsdatum in de boeken stonden, kon het door de curatoren ingeschakelde incassobureau slechts 3,3 miljoen euro innen.


Ook zijn er kentekens aan Kroymans verstrekt waaraan nooit een auto of eigenaar is gekoppeld. Er rijden dus al enige jaren 'spookauto's' rond waarvoor niemand motorrijtuigenbelasting betaalt, concluderen de curatoren.


Naar nu blijkt, leed de bedrijfsvoering bij Kroymans niet alleen onder slordigheid en incompetentie, maar hebben Kroymans-bestuurders ook willens en wetens gefraudeerd. In hun nieuwste verslag schrijven curatoren Frits Kemp en Cees de Jong: 'Bij KIE lijkt het erop dat de cijfers bewust zijn gemanipuleerd om de indruk te wekken dat vooraf gestelde doelen waren bereikt en om bonussen te verkrijgen.'


In 2006 zouden de KIE-directeuren een bonus ontvangen als ze het verlies zouden weten te beperken tot 25 miljoen euro. Het gerapporteerde verlies kwam met 25,4 miljoen euro vrijwel precies op dat 'bonusdoel' uit. Volgens de curatoren was het werkelijke verlies dat jaar echter 33,4 miljoen euro. De directie 'manipuleerde' het resultaat naar het gewenste niveau door een aantal verliesposten boekhoudkundig door te schuiven naar het jaar erna.


In 2007 zouden de directeuren hun bonussen opstrijken als KIE 2 miljoen euro winst maakte. De gerapporteerde winst bedroeg ruim 1,9 miljoen euro - opnieuw opvallend dicht bij de bonusdrempel. Dit was het resultaat van valsheid in geschrifte: Amerikaanse auto's die nog in de haven van Rotterdam stonden en als 'voorraad' in de boeken hadden moeten staan, werden op papier alvast als 'verkocht' geboekstaafd om de winst te verhogen.


De 'verhullende' cijfers van KIE hebben volgens de curatoren bijgedragen aan de ondergang van het moederbedrijf Kroymans Corporation, omdat het hoofdkantoor mede daardoor de ernst van de situatie onderschatte.


Met deze bewijzen in handen kunnen de curatoren de verantwoordelijke Kroymans-bestuurders voor de rechter dagen wegens wanbeleid. Als de rechtbank hun conclusies onderschrijft, zijn dezen persoonlijk aansprakelijk voor de schulden in de boedel.


Door het grote aantal bestuurswisselingen bij Kroymans is onduidelijk welke personen precies verantwoordelijk gesteld kunnen worden. De curatoren wijzen in hun verslagen in elk geval nadrukkelijk naar Ton van der Steenhoven, de financieel directeur van Kroymans Corporation. Als hoogste financiële man was hij hoofdverantwoordelijk voor de chaos en de malversaties bij het onderdeel KIE.


De rechtbank Midden-Nederland veroordeelde Van der Steenhoven in januari voor onbehoorlijk bestuur en tot het terugbetalen van 8 miljoen euro aan een voormalige vastgoedleasemaatschappij van Kroymans. Van der Steenhoven had de miljoenen vlak voor het faillissement namens Kroymans geïnd, maar het geld nooit naar de dochtermaatschappij doorgestort.


De curatoren willen nu eerst met alle betrokken oud-bestuurders spreken. Pas daarna zullen ze besluiten of en tegen wie ze een wanbeleidsprocedure aanspannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden