Top Israël-PLO voor Amerika positief signaal in vredesproces

PLO-leider Yasser Arafat en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bewaren het stilzwijgen over hun onverwachte gesprek gisternacht in Erez. Maar de Amerikaanse gezant Dennis Ross, makelaar van het Israëlisch-Palestijnse topje, was na afloop opgetogen....

Reuter, AFP

JERUZALEM

President Bill Clinton hoopt dat het vredesoverleg eindelijk weer op het juiste spoor zit. Het topje tussen Netanyahu en Arafat kwam volgens hem 'geen moment te vroeg'. Het is voor de Amerikaanse president in elk geval een 'bemoedigend signaal'.

Netanyahu en Arafat hebben elkaar tijdens hun ontmoeting nogmaals beloofd vrede en veiligheid in de regio na te streven. Op alle niveaus - ook op het allerhoogste tussen de twee leiders - zullen Israëli's en Palestijnen weer gaan onderhandelen.

Arafats politieke adviseur Nabil Abourdeneh nam na het gesprek in Erez een afwachtende houding aan: 'We zullen de komende dagen zien of de beloften van de Israëli's en de Amerikaanse inspanningen iets concreets opleveren in het vredesproces.'

Onderwerpen, die in Erez aan de orde kwamen, waren: de terugtrekking van Isrëlische troepen van de Westelijke Jordaanoever, de vrijlating van Palestijnse gevangenen, en de nakoming van afspraken door Israël, die al hadden moeten zijn vervuld.

Israël blijft intussen het mikpunt van heftige kritiek in de Arabische wereld vanwege de aanslag op Khaled Meshaal in Amman, een Hamas-leider. De Egyptische president Hosni Mubarak noemde Israëls gedrag 'immoreel'. Hij waarschuwde Netanyahu een doodlopende weg te bewandelen: 'Hij doet in de regio wat hij wil, maar tot vrede leidt dat niet.'

De Jordaanse koning Hussein openbaarde woensdag dat hij Israël al twee dagen voor de aanslag in Amman had laten weten dat de Hamas-beweging bereid was te onderhandelen over het beëindigen van aanslagen in Israël. Maar premier Netanyahu beweert dat hem de boodschap van koning Hussein pas bereikte ná de mislukte aanslag op het politieke kopstuk van Hamas, Khaled Meshaal.

Bovendien zou het Netanyahu niet duidelijk zijn geworden hoe serieus het Hamas-aanbod was en of de hele Hamas-beweging er wel achterstond. De Israëlische oppositie noemt de commissie, die is ingesteld om de toedracht van de aanslag op Khaled Meshaal te onderzoeken, een 'vijgenblad'. Vanwege de zwakte van de commissie zal Netanyahu's aandeel in de affaire verborgen blijven, vreest de oppositie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden