Top hasjbende krijgt ook cel in hoger beroep
Twee leiders van de grootste hasjsmokkelorganisatie die de Nederlandse justitie ooit heeft opgerold zijn vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot elk vier jaar gevangenisstraf....
Van onze verslaggever
AMSTERDAM
Cees H. (42) en Johan van R. (37) waren leiders van de zogenoemde Coral-Seabende, die vanaf 1988 zeker 270 ton hasj met eigen schepen vanuit Pakistan naar Europa en Canada vervoerde. De totale waarde van de gesmokkelde soft drugs wordt geschat op achthonderd miljoen gulden. De afgelopen jaren zijn diverse leden van de organisatie al veroordeeld.
Uitgebreide pogingen van de verdediging om de kopstukken vrij te krijgen, faalden. De raadslieden van Van R. en H. wilden dat justitie niet ontvankelijk zou worden verklaard, omdat het onderzoek naar de organisatie is begonnen met een proces-verbaal, dat door Amsterdamse douane-ambtenaren was vervalst. Dit werd destijds gedaan om de zaak wat sterker te maken, zodat het onderzoek een vervolg kon krijgen.
Een ander bendelid, Johan B., werd eerder, nadat de vervalsing aan het licht was gekomen, door de Hoge Raad op vrije voeten gesteld. Zijn zaak zou opnieuw worden behandeld door een gerechtshof. Maar dat ging niet door, omdat hij voordien overleed.
Het verweer van de advocaten van Van R. en H. werd echter door het hof verworpen. Volgens de raadsheren is de vervalsing 'een ernstige schending van het strafproces die ernstig moet worden opgenomen'. Maar behalve het omstreden proces-verbaal was er veel meer dat een onderzoek naar de organisatie rechtvaardigde. 'De gepleegde onregelmatigheden hebben geen bepalende invloed gehad', aldus het arrest, waarin een groot deel van het rijksrecherche-rapport naar de affaire is opgenomen.
De advocaat van Johan van R., J. Boone, heeft grote bezwaren tegen het arrest. Volgens hem valt eruit af te leiden dat 'de ernst van de zaak het criterium is geworden'. Als een zaak zwaar genoeg is, maakt het kennelijk niet uit wanneer opsporingsambtenaren opzettelijk een misstap maken. 'Op het moment dat je dit soort uitzonderingen tolereert, gooi je een principe van een eerlijk strafproces te grabbel', aldus Boone.
De verwachting is dat H. in ieder geval bij de Hoge Raad in cassatie gaat. Hij heeft wegens eerdere veroordelingen wegens drugssmokkel al jaren gevangenisstraf voor de boeg. Vorig jaar oktober probeerde hij vergeefs te ontsnappen uit de Bijlmerbajes, waarbij explosieven werden gebruikt en een bewaker werd omgekocht.
In 1985 slaagde H. er wel in uit de Bijlmerbajes te ontkomen, na een veroordeling tot negen jaar wegens handel in hard drugs. In mei 1993 kon hij opnieuw worden aangehouden. Tegen hem loopt ook nog een 'pluk-ze'-procedure met als inzet een bedrag van circa zeven miljoen gulden.