Top Greenchoice voerde wanbeleid

AMSTERDAM - Drie voormalige bestuurders van energiebedrijf Greenchoice hebben zich tussen 2007 en 2012 bezondigd aan wanbeleid. Dat concludeert de Ondernemingskamer van de Amsterdamse rechtbank in een procedure die is aangespannen door concurrent Eneco.

Eneco bezit 30 procent van de aandelen Greenchoice. Met het vonnis lijkt het energiebedrijf haar zeggenschap op Greenchoice te kunnen vergroten. Voor de oud-bestuurders Rexwinkel, Appeldoorn en Van Rees pakt het oordeel slechter uit. Zij worden definitief aan de kant gezet en moeten 225 duizend euro onderzoekskosten betalen.

De komende drie jaar is het roer bij Greenchoice in handen van een door de rechtbank benoemde bestuurder. Voor de klanten van Greenchoice heeft de uitspraak geen gevolgen.

Het wanbeleid betreft vooral de gebrekkige afhandeling van eindafrekeningen van vertrokken klanten bij Greenchoice. Het bedrijf kreeg daarvoor in 2011 al een boete van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), waarna de procedure werd aangepast. De hoogte van de boete werd door de oud-bestuurders echter fel bestreden.

Ondertussen ging het wanbeleid verder, stelt de rechtbank. Aandeelhouder Eneco werd onvolledig en onjuist over het conflict geïnformeerd. En in hun ruzie met de ACM vermengden met name Rexwinkel en Appeldoorn hun eigenbelang als aandeelhouder met dat van Greenchoice, aldus het vonnis.

Het beheer over de aandelen van de drie bestuurders werd door de rechtbank al eerder in handen gelegd van een onafhankelijke beheerder, Willem van der Schoot. Volgens hem is Greenchoice in relatief korte tijd gegroeid van een 'zolderkamerbusiness' naar een onderneming met een omzet van meer dan 450 miljoen euro en ruim 380 duizend klanten. 'Het is in de kern een gezonde onderneming die begint te lijden onder de conflicten tussen de aandeelhouders.'

De strijd over de macht bij Greenchoice begon zeven jaar geleden toen Eneco zich inkocht bij de kleine groene concurrent voor naar schatting 50 miljoen euro. Eneco (2 miljoen klanten) is in handen van 55 gemeenten en richt zich net als Greenchoice op de levering van duurzame energie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden