Toon aan dat je meer waard bent

Dilemma


Volgens zijn baas getuigen zijn juridische processtukken van 'lef en vastberadenheid'. De 30-jarige Vincent, nu drie jaar in dienst bij een gerechtsdeurwaarderskantoor, wordt door hem als 'een zeer belangrijke kracht voor het team' beschouwd. Hij werkt snel, heeft diepgang - wat ook mag, met een master Nederlands recht op zak. Hij is net als een advocaat vaak bij zittingen aanwezig en houdt toezicht op collega hbo-juristen. Toch wil het met het salaris van deze aanstormende jurist nog niet echt vlotten: hij blijft steken op 2.605 euro bruto per maand. Dat lijkt hem zelf aan de magere kant, zeker als hij zich vergelijkt met collega's in andere bedrijfstakken. Maar de vraag is of dat inderdaad zo is.


Advies


De adviseurs geven Vincent gelijk. Frank Knauf, beloningsadviseur bij FNV Bondgenoten, maakt een berekening op basis van een stappenplan in een passende loonschaal. Hij legt uit dat bij beloningsvergelijkingen wordt uitgegaan van het eindsalaris dat iemand krijgt als hij zogenaamd 'vakvolwassen' is. Vanuit dit ijkpunt kan worden bekeken of het salaris op het loonpad reëel is. 'Als je eerder vakvolwassen bent dan je het eindsalaris krijgt, word je feitelijk een aantal jaren onderbetaald.' Volgens deze redenering zou Vincent nu op zo'n 80 procent moeten zitten. Daar hoort, gezien zijn huidige salaris, een eindsalaris van 3.250 euro bij.


Knauf: 'De loonchecks die je op internet hebt gedaan, geven wat mij betreft een juiste ondergrens. Je verdient zeker 400 à 500 euro te weinig.'


Dat is meteen een flinke opsteker, maar ook een behoorlijke last: hoe krijg je in een klap zo'n som erbij van je baas?


Jacco van den Berg, directeur van een adviesbedrijf, probeert Vincent tips te geven hoe hij een hoger salaris kan verwerven. Hij wijst erop dat hij van zijn leidinggevende een maximale score kreeg voor zijn werktempo. 'Dit moet haast wel tot een hogere productie leiden en dat is naar mijn mening in euro's uit te drukken.' Dat geldt dan ook voor de tijd die Vincent zijn leidinggevende 'bespaart' door zelf hbo-juristen aan te sturen. 'Probeer dus financieel inzichtelijk te maken dat u meer verdient dan u nu uitbetaald krijgt.'


Ook voor Maartje Elderhuis, beloningsspecialist bij Berenschot, is het zo klaar als een klontje dat Vincent te weinig verdient. 'Je vermoeden lijkt te kloppen. Een gangbare beloning voor juridische functies van vergelijkbaar niveau ligt tussen 2.800 en 3.400 euro bruto per maand.' Waarom Vincent met al die loftuitingen en duidelijk goede prestaties nog altijd niet zo veel verdient, is haar een raadsel. Mogelijk kiest zijn organisatie bewust voor een lager beloningsniveau, misschien zit er nog rek in zijn salarisschaal. Zijn er geen duidelijke verklaringen? 'Tijd voor boter bij de vis', zegt Elderhuis.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden