Tookie Williams terechtgesteld

De voormalige bendeleider Stanley Tookie Williams is dinsdag in de Amerikaanse staat Californië terechtgesteld. De 51-jarige Williams, die voor vier in 1979 gepleegde moorden ter dood werd veroordeeld, is door middel van een dodelijke injectie geëxecuteerd....

De 51-jarige Williams, die voor vier in 1979 gepleegde moorden ter dood werd veroordeeld, is door middel van een dodelijke injectie geëxecuteerd.

De voltrekking van de doodstraf van 'Tookie' is omstreden. Tal van prominente Amerikanen hebben zich achter de campagne van de tegenstanders van de doodstraf geschaard omdat Williams berouw heeft getoond en boeken schreef over zijn rol in de uiterst gewelddadige misdadige bendes. Hij waarschuwde daarmee tegen het gevaar van de bendes.

De gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, wees een gratieverzoek maandag echter van de hand en ook het Amerikaanse hooggerechtshof weigerde de executie tegen te houden.

Williams claimde de beruchte bende Crips mede te hebben opgericht, maar dat wordt tegengesproken door deskundigen. Hij was wel een leider van de bende nadat die was ontstaan vooral door toedoen van de ‘officiële stichter’ Raymond Washington (1953-1979). Die begon naar het voorbeeld van bestaande groepen misdadigers eind jaren zestig in Los Angeles op school een eigen bende. Later noemden de leden zich Crips en begin jaren zeventig kwamen er rivalen die zich Bloods noemden.

Williams werd in 1981 ter dood veroordeeld voor vier moorden in 1979. De slachtoffers waren een bejaard Taiwanees echtpaar en hun dochter, alsmede op een winkelbediende. Williams heeft deze vier moorden stellig ontkend, maar niet zijn leidende rol bij de Crips.

Gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië verwierp maandag het verzoek om gratie van de terdoodveroordeelde Williams. Eerder op de dag weigerde al een federaal hof van beroep de zaak van Williams te heropenen. En enkele uren later verwierp ook het federale Hooggerechtshof in Washington een verzoek om de executie uit te stellen.

De zaak-Williams heeft de discussie over de doodstraf in Californië doen oplaaien. Beroemdheden onder wie rapper Snoop Dogg en acteur Jamie Foxx hebben gepleit voor gratie, omdat Williams vanuit de gevangenis actie heeft gevoerd om jongeren te waarschuwen tegen bendes en geweld.

In een dinsdag gepubliceerd vraaggesprek in The New York Times, twee weken geleden gehouden, stelt Tookie dat de doodstraf volgens hem niet werkt. ‘Het is een wat beschaafder soort moord dan een lynchpartij. Het is pathetisch.’

Burgerrechtenactivist dominee Jesse Jackson, die maandag nog met Williams sprak in de gevangenis San Quentin, bekritiseerde Schwarzenegger. Jackson vindt dat Williams gratie heeft verdiend. In Californië zijn sinds de herinvoering van de doodstraf in die staat in 1976 slechts elf mensen ter dood gebracht. Meer dan zeshonderd mensen zitten in de staat gevangen die de doodstraf hebben gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden