Tony's Chocolonely naar de beurs om cacao-industrie sneller slaafvrij te maken
Tony's Chocolonely wil naar de beurs. Tony's Factory, het bedrijf achter het bekende Nederlandse chocolademerk dat als ambitie heeft om de cacao-industrie 100 procent slaafvrij te maken, kondigt vandaag aan de mogelijkheid van een notering op de Amsterdamse Beurs te onderzoeken. Oud-directeur van het bedrijf Teun van de Keuken meldt echter later op de dag dat hij vernomen heeft dat het om een 'mallotige pr-stunt' zou gaan.
Met de beursgang moet Tony's nog sneller groeien dan het nu al doet. Sinds 2005, het jaar waarin het chocolademerk voor het eerst in de schappen lag, kent het een groei van meer dan 50 procent per jaar. In het boekjaar 2015-2016 bedroeg de netto-omzet van Tony's Factory een kleine 30 miljoen euro.
Teun van de Keuken, oprichter van Tony's Chocolonely en niet meer betrokken bij het bedrijf, meldt later op de dag op Twitter dat het waarschijnlijk om een stunt gaat. 'Beursplannen Tony's vernam ik via pers. Ik ben daartegen. Nu schijnt het een hoax te zijn. Ook stom, maar hoop toch dat geruchten kloppen.' Hij noemt het daarnaast een 'mallotige pr-stunt'. Medewerkers van Tony Chocolonely nemen de telefoon niet op om te reageren op het bericht van Van de Keuken.
Slaafvrije chocolade
In het huidige tempo lukt het Tony's Chocelonely niet om het uiteindelijke doel van 100 procent slaafvrije chocola te bereiken, zegt directeur Henk Jan Beltman. Daarvoor is het bedrijf te klein en de concurrentie te groot. De chocolademaker wil zijn sterke imago daarom te gelde maken met een beursgang. 'Zonder ook maar één concessie te willen doen aan waar Tony's Chocolonely voor staat', zegt Beltman.
Tony's heeft reeds een team van adviseurs aangesteld om het bedrijf richting de Amsterdamse Beurs te loodsen. Hoeveel geld Tony's Factory met de aandelenuitgave hoopt op te halen, is nog onbekend. Evenmin is duidelijk wanneer de beursgang van het chocoladebedrijf moet gaan plaatsvinden.
Teleurstelling
Tony's Chocolonely werd in 2005 opgericht door journalist Teun van de Keuken, die als onderdeel van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde de cacao-industrie onderzocht. Geschokt door de vele gevallen van kinderarbeid en slavernij in de cacaowereld gaf Van de Keuken zichzelf in 2005 aan bij justitie. Door chocoladerepen te eten was hij zelf medeschuldig, vond de journalist. Justitie besloot echter niet tot vervolging over te gaan. Korte tijd later richtte hij Tony's Chocolonely op.
Inmiddels is Van de Keuken al enkele jaren niet meer verbonden aan het door hem opgerichte chocolademerk. Hij heeft meerdere malen laten weten teleurgesteld te zijn over het geringe effect dat Tony's Chocolonely op de cacao-industrie heeft. 'Er zijn nu zelfs meer slaven in de cacaowereld dan toen wij met Tony's begonnen', schreef Van de Keuken in 2015 in een column in de Volkskrant. Zelfs Tony's Factory kan nog steeds niet garanderen dat al zijn chocoladerepen volledig slaafvrij zijn.
Aanvulling: Later op de dag komt via oprichter Teun van de Keuken naar buiten dat het hoogstwaarschijnlijk om een pr-stunt gaat. Medewerkers van het chocoladebedrijf willen niet reageren op het bericht.