Tony Blair wil zich straks op het klimaat storten

Wat de Britse premier na zijn aftreden zou doen, was tot voor kort voer voor speculatie. Maar de BBC-kijkers weten het nu: hij wil het klimaat redden....

Van onze correspondent Gert-Jan van Teeffelen

Toen Margaret Thatcher in 1990 na een ruim tienjarig premierschap afscheid nam van Downing Street, viel ze in een zwart gat. Volgens haar chauffeur vulde de Iron Lady de dagen vooral met schoonmaken. Zelfs alle boeken uit haar kast werden met de stofzuiger bewerkt – Thatcher heeft nooit erg van lezen gehouden.

Wat Tony Blair, eveneens tien jaar aan de macht, gaat doen deze zomer nadat hij is opgestapt, was tot dusver voer voor speculatie. Maar in een BBC-programma heeft hij voor het eerst een tipje van de sluier opgelicht: hij wil zich onder meer inzetten voor de strijd tegen klimaatverandering.

‘Ik wil iets doen dat echt zinvol is’, aldus Blair (53). ‘En klimaatverandering is zeker iets waarin ik ben geïnteresseerd. Ik ga daar zeker mee door, ook als ik geen premier meer ben.’ Hij treedt daarmee in de voetsporen van onder anderen de Amerikaanse ex-vicepresident Al Gore.

Blair zegt alles op alles te willen zetten om een ‘historisch’ akkoord te bereiken over de reductie van de CO2 -uitstoot tijdens de G8-top in juni – zijn laatste kans op een grote daad op het wereldtoneel. Hij is optimistisch vanwege de ‘stemmingsomslag’ in de VS.

Daarnaast gaat Blair hoogstwaarschijnlijk zijn memoires schrijven. Het zal hem enige moeite kosten, aangezien de premier onlangs opbiechtte dat hij – tot zijn spijt – geen dagboek heeft bijgehouden.

Ook is al duidelijk dat Blair, in het kielzog van andere groten der aarde, goede daden wil verrichtten via een eigen stichting.

Ook Thatcher richtte een eigen stichting op, die nu alleen nog in de VS actief is onder de naam Margaret Thatcher Centre for Freedom. Net als haar opvolger John Major deed ze het goed in het lezingencircuit, waar een halfuurtje Thatcher 50 duizend dollar opleverde – een verleiding die ook Blair moeilijk zal kunnen weerstaan.

Die lezingen zouden wel eens bittere noodzaak kunnen zijn, want makelaars schatten de maandelijkse hypotheeklasten van de Blairs (Groot-Brittannië kent geen hypotheekrenteaftrek) op zeker 30 duizend euro.

Vorige maand kochten de Blairs hun vijfde huis, dat aan de achterzijde grenst aan het pand aan Connaught Square, dat ze in 2003 kochten voor bijna 6 miljoen euro. Het nadeel van deze laatste woning is dat hij maar één uitgang heeft aan de straatkant. Als straks wat muren worden doorgebroken met de nieuwe aankoop, levert dat veiligheidsmensen aanzienlijk minder hoofdbrekens op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden