Tony Abbott, 'bullebak-premier'

Premier Tony Abbott (57) heeft het hart op de tong. Voor de gijzelingsactie in Sydney begon, was hij in het weekend druk geweest met het afslaan van een aanval op zijn stafchef, Peta Credlin. Parlementariërs van zijn eigen Liberale Partij hadden haar op de korrel genomen.

Tony Abbott.Beeld ap

Op televisie reageerde Abbott zo: als de chefstaf 'P-e-t-e-r had geheten en niet P-e-t-a', dan was er van kritiek geen sprake geweest. En hup, daar zette hij zijn tegenstanders weg als een stel seksisten. Hij was een bokser in zijn studentenjaren in Oxford, en het is alsof hij als politicus nog steeds zoekt naar een knock-out. Van de spaarzame immigranten die het nog lukt op Australisch grondgebied te belanden, eist hij dat ze zich aansluiten bij 'Team Australia'. Geen ingewikkelde integratieformules uit zijn mond, maar korte klappen.

Zijn goedgebektheid maakte Abbott snel geliefd bij de parlementaire pers van Australië, sinds hij in 1994 zijn debuut maakte als politicus. Zijn tegenstrevers van de Arbeidspartij maakten hem ooit uit voor 'iemand die met bommen gooit', en lang gold zijn botte stijl ook als belangrijkste obstakel om het premierschap te bemachtigen.

Weinig plaats voor klimaatverandering en homoseksuelen

Hij kreeg het profiel van een in slogans pratende conservatief met een helder wereldbeeld, waarin weinig plaats was voor klimaatverandering en homoseksuelen.

Als minister van Gezondheidszorg wilde hij in 2006 de verstrekking van de abortuspil niet toestaan, omdat hij een dubbele standaard in Australië waarnam. 'In dit land is iemand die de baby van een zwangere vrouw doodt schuldig aan moord, maar iemand die haar ongeboren kind aborteert oefent haar vrije keuze uit.' Prompt besloot het parlement dat ministers niet langer over dit soort kwesties mocht beslissen.

Bij de strijd tegen Islamitische Staat (IS) stond Abbott vooraan om de VS te helpen. Hij zegde honderden militairen toe. Net als in Europese landen heeft ook hij te maken met terugkerende jihadstrijders. De gijzelnemer in Sydney behoorde overigens niet tot die groep. Wel plaatste hij Abbott voor het eerste grote gijzelingsdrama in decennia. De afloop ervan zal de populariteit van de premier vermoedelijk geen kwaad doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden