Tonie Mudde wil graag een seizoen Dat Wordt Vrede

BNN staakte een 'oorlogsexperiment'. Jammer, want vrede lag op de loer.

Beeld de Volkskrant

Beelden van soldaten en dictators. Met daarbij de stem van de presentator: 'Dit is een nieuw sociaal experiment van BNN. We willen laten zien dat oorlog en conflict altijd op de loer liggen, zolang er iemand is die op het juiste moment op de juiste knoppen duwt.'

In Dat Wordt Oorlog haalt BNN alles uit de kast om twee teams een hekel aan elkaar te laten krijgen. Stap één: de band binnen de eigen groep vergroten met teamkleuren en gezamenlijke opdrachten. Stap twee: haat kweken ten opzichte van de andere groep, bijvoorbeeld door het te laten lijken alsof de anderen je eten hebben gestolen.

Het resultaat: agressie, vechtpartijtjes en het nieuws dat het experiment vroegtijdig is gestaakt omdat het dreigde te escaleren. Van dat laatste vermoed ik dat de programmamakers het vooraf gescript hadden, want het is fantastische reclame om te gaan kijken, maar misschien ben ik nu te cynisch over reality tv.

Tekst gaat verder na de foto.

Still uit Dat wordt oorlogBeeld BNN

Robbers Cave Experiment

Ergens wel jammer, de slotafleveringen hadden het interessants kunnen worden. BNN baseert zich op een beroemde Amerikaanse studie die niet alleen draaide om conflict veroorzaken, maar ook om vrede stichten. In het Robbers Cave Experiment werden in de jaren vijftig op een zomerkamp 12-jarige jongens in teams verdeeld en tegen elkaar opgehitst.

Al snel maken de teams elkaar uit voor mietjes, volgen opstootjes en verdenken ze elkaar van de raarste dingen. (Koud zwemwater? Dan heeft het andere team er vast ijsklontjes in gedaan!). Maar nu komt het interessantste deel van het experiment: hoe laat je de haat weer verdwijnen?

De onderzoekers proberen het eerst door de teams meer met elkaar in contact te laten komen, bijvoorbeeld bij een gezamenlijk ontbijt. Helpt niks: iedereen blijft bij zijn eigen club zitten en er wordt over en weer gescholden.

Wat wél helpt: situaties creëren waarbij de teams een gemeenschappelijk doel hebben. Zo laten de onderzoekers alle deelnemers samen een probleem met de watervoorziening oplossen. Achteraf is iedereen blij, worden er samen hagedissen gevangen en houten fluitjes gemaakt. De volgende dag is het nog niet helemaal koek en ei, maar als een jongen van het ene team een lied inzet, zingen ook leden uit het andere team mee. Kortom, ze gaan elkaar het licht in de ogen weer gunnen; een hoopvolle wetenschappelijke boodschap die ook wel wat aandacht verdient op prime time televisie. Dus BNN, na Dat wordt oorlog ook graag snel een seizoen Vredestichten doe je zo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden