Toneelprijzen voor Stheins en Van der Vlugt

De acteurs Marie-Louise Stheins en Bram van der Vlugt en de voorstelling De Cid zijn de grote winnaars geworden van de prijzendag die zondag het Nederlandse theater in de ban hield....

De Grote Prijs van Het Theaterfestival 2000 ging naar De Cid van Toneelgroep Amsterdam in regie van Gerardjan Rijnders. Juryvoorzitter Arie van der Zwan roemde deze productie vanwege 'de prachtige scenografie, de superieure tekstbehandeling, de voorbeeldige dramatische opbouw en de in meerderheid prachtige acteerprestaties'. Tijdens het Theaterfestival was ook een CJP-jongerenjury actief die haar prijs na lang dubben net niet toekende aan Allemaal Indiaan maar aan de voorstelling Platonov van 't Barre Land.

Het Theaterfestival werd zondagmiddag in de Amsterdamse Stadsschouwburg zonder morren, en traditioneel knullig afgesloten. Directeur Arthur Sonnen werd van alle kanten bedankt voor zijn gastheerschap. Martijn Niewerf van 't Barre Land liet namens zijn groep opnieuw een protest horen tegen de adviezen van de Raad voor Cultuur over het intrekken van de subsidie aan Maatschappij Discordia en het geringe bedrag dat de groep zelf is toegezegd.

Gerardjan Rijnders bedankte in zijn korte, trillende speech ('helaas heb ik geen bètablokkers bij me, want ik ben nog steeds niet aan deze zaal gewend') vooral zijn voltallige acteursbestand. Ook Rijnders uitte kritiek op de Raad voor Cultuur, met name op het feit dat de Raad heeft voorgesteld zeven ton subsidie voor Toneelgroep Amsterdam te korten.

Tijdens de slotbijeenkomst van het Theaterfestival ontving Ramsey Nasr de Taalunie Toneelschrijfprijs voor zijn theatertekst Geen Lied en Suzan Boogaerdt de Regieprijs Podiumkunsten voor haar afstudeervoorstelling Yvonne.

Het prijzenfestijn werd zondagavond voortgezet in de Stadsschouwburg Utrecht, waar de acteursprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties werden uitgereikt. Marie-Louise Stheins werd geroemd vanwege 'de manier waarop ze in Dirk Tanghes regie van Reigen de tragiek van haar vijf vrouwenrollen voelbaar maakt en dan ook nog eens in een snelle, bijna choreografische opeenvolging van personages.'

Volgens de jury heeft Bram van der Vlugt in Kopenhagen 'een van de mooiste rollen van zijn carrière neergezet, en zeker de mooiste mannelijke hoofdrol van het afgelopen seizoen'.

De Colombina (beste vrouwelijke bijrol) ging naar Tamar van den Dop voor haar rol in Schlemiel, een productie van Theater Bellevue Amsterdam. Jim van der Woude kreeg de Arlecchino (beste mannelijke bijrol) voor zijn magnifieke spel in Het Weer van Carver. De Prosceniumprijs, bestemd voor een bijzondere artistieke prestatie in het theater, ging naar de lunchvoorstellingen van Theater Bellevue, 'die al 25 jaar een unieke plaats in het toneelbestel innemen'. De Hans Snoek Prijs voor de beste jeugdtheaterproductie ging dit jaar naar Medusa van de theatergroepen Mevrouw Smit en De Citadel.

Het prijzengala werd gepresenteerd door Jeltje van Nieuwenhoven, voorzitter van de Tweede Kamer, die de avond met de van haar bekende nuchterheid naar haar hand zette. Alle genomineerde acteurs werden ingeleid door mooi gemaakte filmpjes, en de winnaars van vorig jaar mochten nu de prijzen uitreiken.

Acteur Gijs Scholten van Aschat zorgde midden in de prijsuitreiking voor een verrassing door onverwacht het woord te vragen. In een vlammend betoog veegde hij de vloer aan met de cultuurpolitiek van staatssecretaris Rick van der Ploeg, en stelde vraagtekens bij het functioneren van de Raad voor Cultuur. Scholten van Aschat noemde het verbijsterend dat de Raad heeft geadviseerd Orkater op te heffen. In de wandelganen werd al gefluisterd dat Van Nieuwenhoven maar staatssecretaris van cultuur moet worden in het kabinet Kok III. Zij bekleedt een aantal bestuurlijke functies in het toneel.

Theo d'Or-winnares Marie-Louise Stheins droeg de prijs mede op aan haar kinderen, die haar iedere middag weer zien vertrekken en kreeg voordat zij de penning in ontvangst kon nemen een witte lelie van haar regisseur Dirk Tanghe. 'Chris en Sacha, ik vond het een eer om vanavond samen met jullie op één bank te mogen zitten', zo bedankte zij haar medegenomineerden Chris Nietvelt en Sacha Bulthuis.

Van de weeromstuit besloot ook Bram van der Vlugt zijn dankwoord met een oproep om toch vooral Orkater niet te vernietigen.

Na een hele dag theaterprijzen en toespraken bleef vooral de tekst van Sacha Bulthuis uit de voorstelling De Herinnering rondzingen: 'Iedereen die kan praten, denkt dat hij iets te zeggen heeft'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden