Advertentie vanToneelgroep Oostpool

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

TONEELGROEP OOSTPOOL BRENGT MET BAMBI NIEUW SATIRISCH ANTI-SPROOKJE VOOR VOLWASSENEN

Sprookjes eindigen al zolang we ze kennen met ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Maar wat als dat niet gebeurt? In de muzikale theaterreeks What’s in a fairytale?! worden oeroude verhalen met een hedendaagse blik bekeken. Vanaf 2 maart is de voostelling Bambi van Toneelgroep Oostpool in de Nederlandse theaters te zien. Een voorstelling waarin het eens zo onschuldige hertje zelf de regie neemt en een film maakt over zijn leven. De Bambi van toen, in de wereld van nu. Een anti-sprookje voor volwassenen, waarin de verhouding tussen dader en slachtoffer op satirische wijze onder de loep wordt genomen. Want was Bambi eigenlijk wel zo onschuldig?

Beeld Sanne Peper

Bambi is van 2 maart t/m 20 april te zien in het hele land, kijk voor de speellijst & tickets op toneelgroepoostpool.nl

Daders en slachtoffers

In 1923 schreef de Oostenrijkse schrijver Felix Salten zijn roman Bambi, een leven in het woud. Bambi groeit op, the hard way: de jager schiet zijn moeder dood. Of je nu het boek leest of de Disney-film ziet, het is misschien wel het zieligste verhaal ooit. Regisseur Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht vragen zich af waarom dat nou eigenlijk zo zielig is. Ze grijpen het Bambi-verhaal aan om de ogenschijnlijk natuurlijke verdeling tussen daders en slachtoffers binnenste buiten te keren, want het lijkt alsof we in de huidige tijd liever slachtoffer dan dader willen zijn. Het resultaat is een kritische, muzikale en satirische voorstelling.

Gespreksonderwerpen die je op verjaardagen vermijdt

Sarah Moeremans snijdt in haar voorstellingen thema’s aan die je op familiefeestjes liever niet bespreekt of die uitlopen tot niet te overbruggen meningsverschillen. Het is de basis voor de theaterreeks What’s in a Fairytale?!. In de voorstelling Robin Hood vorig jaar werd het verschil tussen arm en rijk uitgediept, dit jaar staat het dader-slachtofferschap centraal. Moeremans: “Bambi is het symbool van de onschuldige en hulpeloze natuur tegenover de boosaardige mens. In werkelijkheid is de relatie tussen natuur en mens vele malen complexer. Ten tweede gaat Bambi over de relatie tussen slachtoffer en dader. En ik vind het interessant dat we ons allemaal liever identificeren met het slachtoffer, Bambi, dan met de dader, de jager. Terwijl de relatie van de mens ten opzichte van de natuur iets is waar een schuldgevoel omheen hangt. Als je op kerstavond zegt dat je vegetariër bent geworden terwijl oma net met veel zorg een grote kalkoen bereidt heeft, dan is dat geheid een probleem.”

Beeld Sanne Peper

De hoofdrol voor Benny ‘Bambi’ Claessens

De Vlaamse acteur en theatermaker Benny Claessens speelt de hoofdrol in Bambi. De acteur ontving in 2018 de Alfred Kerrprijs, een van de belangrijkste prijzen voor toneelacteurs in Duitsland. Claessens was de laatste jaren nauwelijks te zien in Nederland en verbonden aan de Müncher Kammerspiele en NTGent en werkte veel samen met regisseur Johan Simons. In Bambi van Toneelgroep Oostpool kruipt hij in de huid van het eens zo onschuldige hertje en regisseert hij letterlijk zijn eigen film: de remake van Walt Disney’s tranentrekkende klassieker, maar dan verteld door #therealbambi.

Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden