Toneelgroep De Appel krijgt geen subsidie meer en houdt op te bestaan

Toneelgroep De Appel houdt op te bestaan. De gemeenteraad van Den Haag heeft vrijdagavond ingestemd met het collegebesluit om de komende vier jaar geen subsidie meer te verstrekken aan het gezelschap. Een amendement van de SP, Groen Links en Groep De Mos om binnen de kunstbegroting alsnog 950 duizend euro per jaar vrij te maken voor het Haagse stadgezelschap haalde geen meerderheid.

Annette Embrechts
Aus Greidanus jr (L) van toneelgroep De Appel tijdens een repetitie van het stuk Casanova in 2013 Beeld anp
Aus Greidanus jr (L) van toneelgroep De Appel tijdens een repetitie van het stuk Casanova in 2013Beeld anp

Daarmee komt een einde aan Nederlandse oudste toneelgezelschap, in 1971 opgericht door Erik Vos, en met decennialang regisseur Aus Greidanus sr als boegbeeld. Appel-acteur en regisseur David Geysen wil met het Haagse gezelschap een doorstart maken, in een andere opzet en met een kleiner ensemble. Daarvoor heeft hij 750 duizend euro subsidie per jaar nodig van de gemeente Den Haag (van 2017 tot en met 2020). Zelf denkt de groep zo'n zelfde bedrag aan eigen inkomsten te verwerven.

Het Haagse college achtte dat plan te rooskleurig en te slecht onderbouwd. Ook informeerde de Raad van Toezicht van Toneelgroep De Appel cultuurwethouder Joris Wijsmuller in oktober dat de financiële reserves dit jaar nog naar negatief zouden gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden