Toneelgroep Amsterdam stampt er 350 voorstellingen uit

De terugkeer van Luk Perceval naar het Nederlandse theater is een van de opmerkelijke onderdelen in het nieuwe seizoensprogramma van Toneelgroep Amsterdam. Perceval zal in Amsterdam In ongenade regisseren, een theaterbewerking van de roman Disgrace van J.M. Coetzee, met Gijs Scholten van Aschat in de hoofdrol.

AMSTERDAM - Perceval is nu verbonden aan het Thalia Theater in Hamburg en de laatste jaren voornamelijk actief in Duitsland. Naast hem komt ook Johan Simons voor een gastregie naar Amsterdam; hij regisseert Shakespeares Macbeth met Fedja van Huêt in de hoofdrol. Perceval en Simons zullen met onder anderen Thomas Ostermeier uit Berlijn deel gaan uitmaken van een pool van Europese topregisseurs die op uitnodiging van Ivo van Hove regelmatig bij Toneelgroep Amsterdam gaan werken.

Van Hove zelf is uitverkozen voor het prestigieuze Prospero Project, een internationale coproductie waarvoor elk jaar een regisseur van Europese naam en faam wordt gevraagd. Voor dit project koos Van Hove Husbands, naar de film van Jon Cassavetes, met onder anderen Hans Kesting, Roeland Fernhout en Halina Reijn. Deze productie zal onder meer te zien zijn in Lissabon, Berlijn, Modena en Tampere. Volgend seizoen regisseert Van Hove bovendien Edward II van Marlowe bij de Schaubühne in Berlijn.

Seizoen 2011-2012 wordt bij Toneelgroep Amsterdam vooral een mannenseizoen. Naast Macbeth en In ongenade worden ook twee stukken van Molière gespeeld; Van Hove zelf regisseert De Vrek met Hans Kesting in de hoofdrol, die hiermee zijn 25-jarig toneeljubileum viert; de Duitse regisseur Dimiter Gotscheff is aangetrokken voor Tartuffe, een coproductie met NTGent met onder anderen Wim Opbrouck.

'Een internationaal stadsgezelschap' - dat wil Toneelgroep Amsterdam zijn. Komend seizoen zal de groep negentig keer in het buitenland spelen, en het aantal speelbeurten in Amsterdam wordt uitgebreid naar 150. Elders in Nederland wordt zo'n honderd keer gespeeld, waarmee het totaal aantal voorstellingen op 350 komt.

Jacob Derwig debutteert bij TGA als regisseur met de voorstelling Kat op een heet zinken dak van Tennessee Williams, in een vertaling van Kim van Kooten, met Gijs Scholten van Aschat en Marieke Heebink. Ook Eric de Vroedt maakt voor het eerst een voorstelling in de grote zaal: Na de zondval van Arthur Miller met Fedja van Huêt en Karina Smulders.

Van Hove hoopt dat Toneelgroep Amsterdam groter kan groeien, ondanks de ongewisse toekomst vanwege de 200 miljoen euro die het kabinet op kunst wil bezuinigen. Van Hove: 'Er is veel creativiteit in dit land, maar misschien is er ook wel te veel van alles. Er zullen in het nieuwe kunstenplan keuzes gemaakt moeten worden. Als dat nodig is, moet natuurlijk ook de kunstwereld bezuinigen. Maar dat de cultuursector onevenredig wordt getroffen, is een politieke daad van dit kabinet waartegen ik me zal blijven verzetten.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden