Toneelacademie Maastricht wist al in 2005 van seksueel grensoverschrijdend gedrag

De Toneelacademie Maastricht was al in 2005 op het hoogste niveau bekend met klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag en een cultuur van intimidatie op school. De externe gezondheidszorgpsycholoog Ton van Keulen stuurde naar aanleiding van gesprekken met studenten een rapportage over deze praktijken naar het college van bestuur van de toneelschool. De correspondentie is in het bezit van deze krant.

De Toneelacademie in Maastricht.Beeld Kleon3 / Wikimedia

Het college van bestuur zegde in een brief toe dat de schoolleiding 'zeer alert' zou zijn op signalen van intimidatie en er 'actief op zoek naar [zou] gaan.' Dit gebeurde echter niet. Pas in november vorig jaar werd een docent die volgens studenten al jarenlang over de schreef ging, geschorst. De school kwam in actie na een melding van medewerkers van de school over mogelijk ongewenst gedrag van de docent tijdens een groepsles in 2017.

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat studenten al veel eerder aan de bel hebben getrokken op de toneelschool. Tussen 1992 en 2012 hebben zeker tien studenten melding gemaakt van een docent die geslachtsdelen van studenten aanraakte en meedouchte na de lessen, van relaties tussen docenten en studenten en van intimiderende opmerkingen. Ze deden dit bij een vertrouwenspersoon, opleidingscoördinator, de directeur of bij hun mentor. Ook door de studentenraad is de problematiek bij de schoolleiding aangekaart.

Dinsdag werd bekend dat de cultuursector een speciaal meldpunt voor ongewenst gedrag start. Slachtoffers kunnen vanaf komend voorjaar zowel anoniem als met naam en toenaam melding maken van seksueel machtsmisbruik, integriteitschendingen en discriminatie. Een meldpunt of een vertrouwenspersoon zijn in de #metoo-discussie vaak als oplossingen aangedragen, maar de getuigenissen uit Maastricht tonen aan dat er meer nodig is om ongewenst gedrag aan te pakken.

Tegen de nu geschorste docent heeft de Toneelacademie eerder al maatregelen genomen. Zo mocht hij studenten niet meer fysiek corrigeren en ook niet meer met ze douchen. Om dat te voorkomen, is zelfs een aparte douche voor hem gebouwd.

De studenten met wie de Volkskrant heeft gesproken zijn teleurgesteld in de afhandeling van hun meldingen. 'We hebben het hier niet over een multinational, maar over een hbo-opleiding waar in de gehele acteursopleiding maar rond de veertig studenten studeerden. Met een vertrouwenspersoon, een coördinator én een directeur zou er toch genoeg tijd en gelegenheid geweest moeten zijn om na een aantal klachten te onderzoeken wat er speelde', aldus een oud-studente.

Hoe kan het toch dat er niemand ingreep op Toneelacademie Maastricht?

Na Amsterdam en Arnhem raakt ook de toneelschool van Maastricht in opspraak vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. Van versierpogingen op een studiereis, tot het betasten van geslachtsdelen: oud-studenten verklaren.

Veilig klimaat

Volgens de verantwoordelijken heeft de school altijd geprobeerd een zo veilig mogelijk klimaat voor studenten te creëren. 'Daar waar nodig heb ik maatregelen genomen die pasten bij de aard van deze signalen', reageert de toenmalige directeur Leo Swinkels. Hij zegt een groot aantal 'preventieve en proactieve maatregelen' te hebben genomen.

Zuyd Hogeschool, waar de Toneelacademie deel van uitmaakt, heeft een onderzoek ingesteld naar seksueel grensoverschrijdend gedrag onder docenten. In de loop van deze maand maakt de school de resultaten bekend. Swinkels: 'Nu recentelijk na zeven jaar weer enkele meldingen zijn binnengekomen, lijken de eerder genomen maatregelen niet afdoende te zijn geweest. Het is wat mij betreft aan het onderzoek om hier een oordeel over te vellen.'

Psycholoog Van Keulen gaf al een half jaar na het opsturen van zijn rapport in een brief aan dat er volgens hem geen enkele aanleiding was om te denken 'dat de cultuur van intimidatie met grensoverschrijdend gedrag verandert'. Hij pleitte er daarom voor om het herkennen en afhandelen van grensoverschrijdend gedrag uit handen te nemen van de docenten en de directie: die maken volgens hem deel uit van het probleem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden