toneel lezen

Ik had kaarten besteld voor een voorstelling van Kas en de Wolf in Utrecht, maar iemand van het theater belde dat het niet doorging....

Een toneelstuk lezen is een inspirerende bezigheid. De personen verschijnen voor je geestesoog in hun puurste vorm, onbevlekt door rolopbouw en regieconcept. Uit de bundel koos ik het laatste stuk, Peggy, dat bleek te gaan over Peggy Gug gen heim.

We zien deze gefortuneerde Ameri kaan se in haar verzameldagen, tussen de kunstenaars. Het is oorlog, ze moet vluchten van villa naar villa. Ondertussen legt ze het aan met zo veel mogelijk mannen, dat is haar manier van onderduiken. Ze heeft nu iets met Max Ernst. Ze wil zelfs met hem trouwen. Met hem en haar dochter Pegeen waagt ze de oversteek van Lissabon naar New York, in een gecharterde klipper, volgeladen met joodse vluchtelingen en met Peggy's kunstcollectie.

In New York worden ze opgewacht door de schrijfster Djuna Bar nes en Jimmy, de zoon van Max. Djuna kleedt zich bevallig in oude lingerie van Peggy, en Jimmy werpt zich op als haar boekhouder. Relaties met Peggy worden gekleurd door haar financiële incontinentie. Het geld maakt alles mogelijk & 130;n onmogelijk, ook voor Peggy zelf.

Na de oorlog koopt Peggy een palazzo in Venetië. Daar speelt zich het meest indringende deel van het drama af tussen Peggy en haar dochter Pegeen. Zelfs met de betonschaar is de navelstreng die hen verbindt niet door te knippen. Als haar dochter gelukkig wil zijn bij een man, zegt Peggy: 'Gelukkig? Een Guggenheim gelukkig? Bestaat niet, basta.' Pegeen gaat aan de situatie ten onder. De laatste scène speelt bij wassend water in Vene tië. Peggy's palazzo zal onder water komen te staan. De ernstig verzwakte Peggy wordt met een kruiwagen uit het palazzo gereden. De kunstcollectie ging haar voor. De drama's van Fok ke ma hakken erin - en ze zijn leesbaar voor men sen die in situaties kunnen denken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden