toneel Het vlot

Teeuwen speelt een eigenzinnige solovoorstelling over verbeelding

Wie doet het niet? Zo af en toe nog eens het tuinpad van je vader aflopen - virtueel dan - het grind horen knarsen onder je voetstappen, de achterdeur opentrekken en je herinneren hoe-ie voelde wanneer je hem weer dichttrok? Op het moment dat actrice en theatermaakster Maureen Teeuwen het bruggetje naar haar ouderlijk huis in Aalsmeer over loopt (virtueel dus), hoor je die geluiden; die van haar vermengen zich met de jouwe, daar is die klik van de achterdeur.


Met Het vlot maakte Teeuwen bij Maatschappij Discordia (waarbij ze als freelancer vaker opduikt) een solovoorstelling, een eigenzinnig, beeldend, haast onschuldig verhaal van een kindertijd op de dijk. Zoveel meter naar die ene kant, zoveel meter naar de andere - verder kwam je niet. Omdat er een enge hond was die je tegenhield, of een heel grote jongen. Maar daar waar je wel durfde te komen, daar werden dromen geboren, daar galoppeerde je met Blackie, daar scoorde je doelpunten, daar bouwde je een hut met de buurjongetjes.


En daar vroeg je je uiteindelijk af of het mogelijk was je te realiseren wanneer je was gestopt met spelen en bedacht je dat je verder wilde gaan daarmee. Er komt een opa langs met grote voeten en al even grote verhalen, Sinterklaas en het verlies van het geloof, een loskomend melkgebit en de liefde voor boerenkool, en ja, misschien zit 'm de herkenning deels ook in de tijd van het Nederland van nog niet zo heel lang na de oorlog, waarin iedereen sprak over moffen en opmerkelijke daden van zo maar een Nederlander als Piet van der Meer.


Teeuwen (1958) vertelt, en neemt haar tijd. Er vallen stilten, lange stilten. Als om er zelf nog eens over na te denken. De landing in Normandië. Het onnoemelijke leed, de angst. Onschuldig? Echt? Europa? Waar? En toch ja, dat ook. Er zijn ontroerende momenten, fragmenten ook die veel te lang duren. Ze geeft aan: het is een particulier relaas. Het gaat over verbeelding. Het gaat over de kiem, over daar waar de liefde voor theater is geboren. Dat kan in Aalsmeer.


En dan komt de verbeelding tot wasdom in fraaie performances. Het vlot relativeert en het triomfeert.


Het vlot van Maureen Teeuwen/Maatschappij Discordia. Frascati, Amsterdam, 19/12; discordia.nl


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden