Column

'Ton Lindeman ruikt aan een schaap en voorspelt het weer'

Bewust levende mensen, het zijn er steeds meer, zag columnist Martijn Simons in het programma Melk en Honing. 'Als je de zweetlucht van schapen ruikt, is de kans groot dat er regen komt.'

Ton Lindeman en Herman Wegter leggen hun oor vlak boven de grond. Beeld EO.nl

Mensen die bewust leven: het lijken er steeds meer te worden. Overal waar je kijkt schieten de boerenmarkten als biologisch gekweekte paddenstoelen uit de grond, supermarkten als Ekoplaza zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en bij McDonald's kan de goed geïnformeerde burger uit de moderne participatiesamenleving al lang niet meer komen.

In 'Melk en honing' (EO) gaan presentatoren Anne-Mar Zwart en Herman Wegter - prima, bewuste namen overigens - op pad om zulke bewust levende mensen te ontmoeten. Want bewustwording, dat weet iedereen, is een leerproces.

Ton Lindeman uit Tienhoven is al aan het einde van dat proces. Hij is natuurweerman. Hij ruikt aan een schaap en voorspelt het weer. Herman Wegter zit geknield in het stro, besnuffelt een beest en zegt: 'Ik ruik vooral schaap.'

Lindeman weet wel beter: 'Echt ruiken doen ze niet. Als je de zweetlucht van de dieren ruikt, is de kans groot dat er regen komt. Want dan gaan ze uitzweten.'

Uitzweten. Juist.

En als de blaadjes van de beuk omkrullen, gaat het ook regenen. Geldt trouwens ook voor de berk.

Ton Lindeman en Herman Wegter luisteren naar de tjiftjaf, kijken naar de wolkenpartijen boven het land en constateren dat het wel droog blijft. En zo niet, dan ziet Lindeman, in zijn eigen woorden, de bui vaak al aankomen.

Dat van die blaadjes en het weer, dat wist ik niet. En dat je het onweer kan horen naderen door je oor zoals een indiaan vlak boven de grond te houden, was ook nieuw. Ton Lindeman doet het allemaal, en hij is er goed in. Verder kwam er in de aflevering van afgelopen maandag nog een slakkenteler voor, een man die slippers maakt van Indiase palmbladeren en werd er op de koop toe een 'oud-hollandsch' recept gemaakt met krentewegge en gebakken appeltjes. Iedereen was opvallend sympathiek, ontspannen en vriendelijk. Alsof je van bewust leven een aardiger mens wordt, zoiets.

Maar waar keken we nou eigenlijk naar? Het hield het midden tussen meeliften op de duurzaamheidsgolf die ons land overspoelt en een pleidooi voor rentmeesterschap. Als het dat laatste was, dan wel op een omzichtige manier. Want laten we eerlijk zijn, wie heeft er, zoals Ton Lindeman, tijd om elke dag aan zijn schapen te ruiken?

Natuurlijk, het zijn bewonderenswaardige initiatieven, duurzaamheid is een van de belangrijkste thema's van deze tijd, maar zolang een duurzaam, bewust en gezond leven slechts voor weinigen is weggelegd, kun je het de mensen niet kwalijk nemen dat ze aan het eind van de dag rechtstreeks naar die mythische gele M gezogen worden.

Bewust leven: je moet er maar tijd voor hebben.

Martijn Simons is schrijver columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @MartijnSimons

 
Ton Lindeman en Herman Wegter luisteren naar de tjiftjaf, kijken naar de wolkenpartijen boven het land en constateren dat het wel droog blijft
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden