Ton Hooijmaijers (VVD) vervolgd voor omkoping
Ton Hooijmaijers, voormalig VVD-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, wordt strafrechtelijk vervolgd wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) donderdagavond bevestigd.
Hooijmaijers moet op 18 oktober verschijnen voor de Haarlemse rechtbank voor een regiezitting. Behalve de VVD-prominent wordt zijn vrouw vervolgd en een makelaar uit Amsterdam.
Gistermiddag heeft de secretaris van de provincie Noord-Holland op een besloten bijeenkomst het personeel over de vervolging van de ex-bestuurder ingelicht. Het vooronderzoek in deze zaak, verricht door de Rijksrecherche, heeft bijna tweeënhalf jaar geduurd. Het komt bijna nooit voor dat een vooraanstaand politicus door justitie wordt vervolgd wegens omkoping. Hooij-maijers was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.
In het onderzoek zijn in april 2010 invallen gedaan in de woningen van Hooijmaijers en die van zijn moeder, waar een adviesbureau stond ingeschreven waarvan zijn vrouw directeur en enig aandeelhouder was. Voor 1,8 miljoen euro werd beslag gelegd op zijn bezittingen. Ook werd er binnengevallen bij zes bedrijven, waaronder de vastgoedondernemingen Fortress en Adriaan van Erk.
De nu 51-jarige liberaal was als gedeputeerde van ruimtelijke ordening en van financiën betrokken bij veel van de bouwplannen van de provincie Noord-Holland. Hij had geregeld contact met bouwondernemers en projectontwikkelaars. Van Hooijmaijers was bekend dat hij een aantal nevenfuncties had als commissaris of adviseur, maar de inkomsten hieruit droeg hij af aan de provincie.
Voor zijn tijd als gedeputeerde was hij van 2001 tot 2002 wethouder in Amsterdam. Daarna begon hij een eigen adviesbedrijf. In een interview dat hij gaf na de justitie-invallen verklaarde Hooijmaijers dat hij in 2003 en 2004 'een klappertje' had gemaakt met grondtransacties rond Schiphol. Hij zei dat het zou kunnen dat er per ongeluk geld naar hem was overgemaakt toen hij al provinciebestuurder was.
De Rijksrecherche onderzocht de afgelopen jaren of er ongeoorloofde lijnen liepen tussen zijn eigen bedrijf en complexe vastgoeddeals waar hij als gedeputeerde van de provincie bij betrokken was. Over het onderzoek, dat steeds verder werd uitgebreid, werden de afgelopen jaren geen mededelingen gedaan.
Wel kwam er via verhalen in onder meer de Volkskrant naar buiten dat hij bij herhaling de provincie zou hebben voorgelogen over zijn zakelijke belangen. Zo bleek hij via een juridische constructie mede-eigenaar te zijn van VDG Trajectmanagement. Over dit bedrijf, dat onder meer een klus verrichte voor Recreatie Noord-Holland, heeft hij nooit open kaart gespeeld.
Hooijmaijers was vier jaar gedeputeerde. In 2009 moest hij aftreden naar aanleiding van het schandaal rond de IJslandse bank Landsbanki, waarmee de provincie tientallen miljoenen euro's verloor. Ook bleek nadien dat hij met de provinciale creditcard duizenden euro's had uitgegeven die hij niet kon verantwoorden.