Ton Heerts stopt per 1 mei als voorzitter vakcentrale FNV

Ton Heerts stopt komende zomer als voorzitter van vakcentrale FNV. Dit maakte hij vrijdag bekend aan het ledenparlement van de vakbond. Per 1 mei zal hij zijn taken overdragen. Heerts was vier jaar lang de leider van FNV.

Redactie
FNV-voorman Heerts in september vorig jaar bij actievoerende agenten in Den haag. Beeld anp
FNV-voorman Heerts in september vorig jaar bij actievoerende agenten in Den haag.Beeld anp

In een persbericht van de vakbond zegt Heerts dat zijn taak er nu op zit, en dat het tijd is dat anderen zich richting de verkiezingen voor een nieuwe voorzitter kunnen profileren.

Leo Hartveld, algemeen secretaris van het Algemeen Bestuur, noemt het 'jammer' dat Heerts besloten heeft niet door te gaan. 'Hij is de eerste direct door de leden gekozen voorzitter en we beschouwen hem als onze voorman van het bestuur en boegbeeld van de FNV.' CNV-voorzitter Maurice Limmen sluit zich daarbij aan. 'Het is altijd jammer als iemand vertrekt met wie je samen belangrijke stappen hebt gezet, zoals het sluiten van het sociaal akkoord.'

De verkiezingen voor een nieuwe voorzitter zullen waarschijnlijk begin 2017 gehouden worden. Het FNV gaat zich in februari buigen over de vraag hoe het vertrek van Heerts vanaf mei zal worden opgevangen. Het voorstel is om bestuurder Gijs van Dijk te benoemen tot derde vicevoorzitter, naast Catelene Passchier en Ruud Kuin.

Roerige periode

Ton Heerts werd hoogste baas van de FNV in een roerige periode. De vakbeweging was verscheurd geraakt na het pensioenakkoord, waarbij de activistische achterban protesteerde tegen de compromissen die voorzitter Agnes Jongerius in Den Haag sloot. Vooral de bonden FNV Bondgenoten en ABVAKabo keerden zich tegen de centrale leiding van de FNV. Na een bemiddelingsoperatie moest Heerts de vernieuwing van de FNV vorm geven en tegelijkertijd de interne tegenstellingen overbruggen.

Heerts heeft de onrust onder de leden deels weten weg te nemen door regelmatig te protesteren tegen Haags beleid. Zo verzette de FNV zich tegen het loonakkoord van de ambtenaren. Ook intensiveerde de FNV onder Heerts zijn verzet tegen het lage jeugdloon. De FNV stond daardoor soms wel buiten spel bij het sluiten van cao's.

Voor de FNV-achterban die juist compromissen wilden sluiten, wist Heerts het sociaal akkoord te sluiten. Op hoofdlijnen kwamen er toen afspraken om de nadelen van versoepeling van ontslagrecht te verzachten. Ook de rechten van flexwerkers werden enigszins verbeterd.

Heerts vertrekt op een moment dat er nog een grote kwestie opgelost moet worden. Werkgevers, werknemers en kabinet zijn momenteel aan het nadenken hoe ze de rechten en plichten van zzp'ers moeten regelen. Zo ligt de vraag op tafel of zzp'ers moeten meebetalen voor de ziektewet. Heerts gaat de gesprekken daarover niet meer afronden.

Heerts spreekt actievoerende agenten toe bij het Binnenhof. Beeld anp
Heerts spreekt actievoerende agenten toe bij het Binnenhof.Beeld anp

Zzp'ers

Een dossier dat nog op de plank ligt: sociale voorzieningen voor zzp'ers. Heerts toonde zich in juni 2015 fel tegenstanders van een invoering daarvan. 'Het sociale stelsel wordt vernietigd' (+).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden