TomTom wil files bestrijden

Fabrikant van locatie- en navigatieapparatuur TomTom gaat zich steeds meer richten op het leveren van verkeersinformatie. Om een bijdrage te leveren aan het bestrijden van files richt het de TomTom International Traffic Foundation op. Dit maakte Alain De Taeye, lid van de raad van bestuur van TomTom, bekend.

ANP
Foto: ANP Beeld
Foto: ANP

TomTom verzorgt de verkeersinformatiebulletins voor radiozender 538 en levert verkeersgegevens aan onder meer gemeenten en bedrijven die aan wegen werken. Het bedrijf wil echter geen verkeersinformatiedienst worden. 'We blijven primair bezig met navigatieproducten', aldus De Taeye in een vraaggesprek met het ANP.

Groei
'Welk platform dat is, geïntegreerd in de auto, losse kastjes (PND's) of mobiel, maakt niet uit. PND's zijn goed voor de helft van de omzet en dus nog een belangrijke bron van inkomsten, maar niet de enige.'

Wel gaf de Belgische TomTom- bestuurder toe dat zijn bedrijf in verkeersinformatie veel groeimogelijkheden heeft, terwijl de verkoop van navigatieapparatuur gestaag daalt. De introductie van HD Traffic heeft hier nog geen verandering in kunnen brengen.

Verkeersstichting
Om zijn samenwerking met overheden en bedrijven een meer permanent karakter te geven, heeft TomTom besloten de stichting International Traffic Foundation op te richten. 'We verzamelen als TomTom dagelijks heel veel verkeersinformatie. Die gegevens willen we niet alleen gebruiken voor navigatie, maar ook om te helpen het fileleed te verzachten. Andere organisaties moeten die informatie ook kunnen gebruiken', zei De Taeye.

De nieuwe verkeersstichting wil internationale kennis over filebestrijding bijeenbrengen en zal postdoctorale onderzoeksprojecten op het gebied van verkeersbeheer ondersteunen. TomTom is in gesprek met mogelijke partners voor de stichting, maar wil daar nog geen verdere mededelingen over doen.

HD Traffic
TomTom maakte verder bekend dat het aantal gebruikers van HD Traffic in vergelijking met een jaar eerder ruim verdubbeld is naar bijna 1,3 miljoen. 'Gebruikers van HD Traffic besparen gemiddeld 15 procent reistijd. En als 10 procent van de bestuurders HD Traffic gebruikt, daalt de reistijd van alle gebruikers met 5 procent', zei De Taeye.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden