NieuwsTommy Wieringa

Tommy Wieringa wint BookSpot Literatuurprijs met zijn roman De heilige Rita

Voor zijn roman De heilige Rita heeft Tommy Wieringa (51) donderdagavond de BookSpot Literatuurprijs gewonnen. De prijs van 50 duizend euro werd de auteur uitgereikt door juryvoorzitter Jos Geysels, minister van Staat in België, aan het slot van het tv-programma RTL Late Night.

Arjan Peters
Tommy Wieringa Beeld ANP
Tommy WieringaBeeld ANP

Eerder op de avond was bekend geworden dat Wieringa eveneens de BookSpot Lezersprijs (10 duizend euro) was toegekend. Voor de BookSpot Literatuurprijs, vernoemd naar de online boekwinkel en boekenclub van die naam – en voorheen bekend als AKO Literatuurprijs, ECI Prijs en nog even Generale Bankprijs – waren zes auteurs genomineerd: naast Wieringa ook Peter Middendorp, Arjen van Veelen, Aukelien Weverling, Peter Verhelst en Suzanna Jansen.

In zijn roman De heilige Rita richt Wieringa zich op het fictieve Twentse dorp Mariënveen nabij de Duitse grens, een gebied dat hem vertrouwd is vanaf zijn negende, toen hij met zijn ouders vanuit Aruba naar het Twentse Geesteren verhuisde.

Net als in eerdere boeken (Joe Speedboot, Dit zijn de namen, De dood van Murat Idrissi) lijkt Wieringa aanvankelijk in welluidende zinnen afgelegen plekken te beschrijven waar de tijd heeft stilgestaan – totdat de buitenwereld zich er in mengt, en er een beweging op gang komt met onvoorspelbare gevolgen. In Mariënveen is lang geleden een Russisch sproeivliegtuigje in het maïsveld neergekomen, en de piloot die het overleefde, zorgde voor de ontwrichting van het plaatselijke gezin Krüzen.

De Boekomslag van ‘De Heilige Rita'. Beeld RV
De Boekomslag van ‘De Heilige Rita'.Beeld RV

In de nieuwe eeuw is in het troosteloze noaberschap ‘steeds meer volk uit het oosten gekomen (…) De lege, wetteloze grensstreek was geschikt jachtterrein voor ze’. De slome vrijgezel en handelaar Paul Krüzen en zijn kompaan, de kruidenier Hedwiges Geerdink, hebben nooit iets gedaan aan de fout op het bord bij de weg: ‘Krüzen Curosia & Militaria’. Liever zitten ze in de snackbar Happytaria, of net over de grens in Club Pascha, het bordeel waar de goedige prostituee Rita zich over alle kneuzen van de streek ontfermt. Een overzichtelijk bestaan. Totdat Hedwiges wordt overvallen en zijn fortuin verspeelt.

In voorgaande jaren won Wieringa onder meer de F. Bordewijk-prijs en de Libris Literatuur Prijs. Vier jaar geleden schreef hij het Boekenweekgeschenk. Vanaf september van dit jaar is hij Bas Heijne opgevolgd als columnist in NRC Handelsblad. In januari 2019 zal Dit is mijn moeder verschijnen, waarin Wieringa de verhouding onderzoekt met zijn moeder die in 2015 overleed: ‘Een kleurrijker, dubbelzinniger en avontuurlijker iemand ontmoette ik nog nooit.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden