Tommel weigert te getuigen in affaire rond woningcorporatie

Staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting weigert vooralsnog als getuige te verschijnen in een schadeclaimprocedure van oud-wethouder W. Schepers van Geleen. Schepers eist honderdduizend gulden smartengeld, omdat Tommel zijn naam en reputatie in de zogeheten WBL-affaire ernstig zou hebben beschadigd....

Van onze correspondent

DEN HAAG

De tachtigjarige Schepers, ook wel 'de onderkoning van Geleen' genoemd, was bestuursvoorzitter van de Limburgse woningcorporatie WBL. De corporatie kwam twee jaar geleden in het nieuws door een tekort van 123 miljoen gulden en vermeende malversaties.

Uit een rechercherapport van Volkshuisvesting bleek dat Schepers van een bevriende ondernemer dertigduizend gulden had ontvangen in ruil voor de bouw van het nieuwe WBL-kantoor.

Schepers houdt Tommel verantwoordelijk voor het uitlekken van het voor hem vernietigende rapport. Ook vindt Schepers het kwalijk dat de staatssecretaris heeft verklaard dat hij strafrechtelijk vervolgd had moeten worden.

Afgelopen zomer bepaalde de rechtbank in Den Haag dat Tommel moest worden gehoord als getuige in de claimprocedure. Maar Schepers' advocaat T. Hiddema hoorde maandag in de rechtbank in Den Haag dat de staatssecretaris op zakenreis in Zuid-Afrika is. Ongehoord, vond Hiddema. 'De staatssecretaris is volgens de wet verplicht te komen en nu loopt hij huisjes te bezichtigen in Zuid-Afrika.'

Volgens landsadvocaat A. van de Kragt maakt Schepers misbruik van het recht om getuigen op te roepen. Tommel was niet op de hoogte van het uitlekken van het rapport, betoogde zij. 'De staatssecretaris draagt politieke verantwoordelijkheid, maar hoeft geen uitleg te geven in een voorlopig getuigenverhoor.' Bovendien, zei zij, is het Schepers alleen maar te doen om 'de publiciteit die de komst van een bewindsman krijgt'.

'De landsadvocaat is te laat', repliceerde Hiddema. 'De rechtbank heeft ons Tommel zonder enig voorbehoud geschonken. Tommel probeert nu via de achterdeur weg te komen en zegt drie dagen van tevoren: ik moet naar Zuid-Afrika.' De rechter-commissaris die het getuigenverhoor leidt, zal volgende week maandag bepalen wat er met het verhoor van Tommel moet gebeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden