Tommel moet van Kok door de knieën voor huren minima

Staatssecretaris Tommel (D66) van Volkshuisvesting moet in de Tweede Kamer de harde toezegging doen dat hij de huurstijging voor de minima compenseert....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Deze afspraak hebben de fractievoorzitters van PvdA, VVD en D66 woensdag aan het begin van de middag gemaakt tijdens overleg in het Torentje met premier Kok en vice-premier Dijkstal (VVD). Bij dat overleg ontbrak Tommel.

Na deze bespreking wekte fractievoorzitter Wallage van de PvdA de indruk dat er nog geen overeenstemming was: 'Ik moet het eerst zien', zei hij. Het optreden van de PvdA wekte grote irritatie bij coalitiepartner D66, de partij van Tommel.

D66-fractievoorzitter Wolffensperger in Den Haag Vandaag: 'Alsof de PvdA de enige is die zich zorgen maakt over de gevolgen van de huurstijging. Een conflict dat er niet was, is de wereld uit geholpen. Wallage dramt door.'

Tommel zal in de Kamer terug moeten komen op de brief die hij eind vorige week aan de Kamer schreef over de manier waarop hij de minima tegemoet wil komen. Daarin hield hij naar de zin van de PvdA te veel slagen om de arm. Wallage karakteriseerde de brief daarom als 'waterverf'. Kok heeft Tommel eerder deze week schriftelijk gevraagd de formulering uit zijn brief aan te scherpen.

Gisteren, aan het eind van de middag, bezocht Tommel premier Kok in het Torentje. 'Ik wilde weten of de klokken nog gelijk liepen', zei de staatssecretaris. 'De klokken liepen gelijk. Ik schrijf geen nieuwe brief en in de ministerraad komt deze kwestie niet meer ter sprake. In het debat van volgende week wordt de zaak opgelost.'

De brutering in de volkshuisvesting houdt in dat het rijk niet langer subsidie geeft aan de woningbouwcorporaties. Daar staat tegenover dat de corporaties de leningen van het Rijk niet hoeven af te lossen. Doel van de operatie is dat de corporaties meer vrijheid van handelen krijgen, ondermeer om de hoogte van de huren te bepalen. Volgens de PvdA ontbreekt echter in het kabinetsvoorstel de harde garantie dat de minima voldoende compensatie krijgen voor huurstijgingen.

Vorige week, twee weken na de statenverkiezingen, waarbij de PvdA opnieuw een grote nederlaag leed, eiste het PvdA-kamerlid Duivesteijn in een motie deze toezegging. De PvdA stelde uitvoering van die motie als voorwaarde voor steun aan het wetsvoorstel. Het CDA dreigde in dat geval eveneens tegen de bruteringswet te stemmen. Zij wil, in de woorden van het kamerlid Biesheuvel, niet dat 'de PvdA mooi weer speelt met een motie omdat ze erop rekent dat de oppositie het wetsontwerp wel aan een meerderheid helpt.'

Fractieleider Wallage vroeg afgelopen dinsdag uitstel van de stemming die op die dag was voorzien. Hij vond de toezeggingen uit de brief van Tommel te mager. 's Avonds voerde hij in een televisie-interview de druk nog verder op door Tommel te ontraden met zijn portefeuille te zwaaien. 'Hij kon hem wel eens kwijtraken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.