Tommel mag blijven bij erkennen fouten

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting vandaag ruiterlijk toegeeft dat hij in de WBL-affaire fouten heeft gemaakt....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Dat werd dinsdag duidelijk tijdens het debat tussen Tommel en de Tweede Kamer over het rapport van de kamercommissie die onderzoek deed naar het financiële debâcle bij de stichting Woning Beheer Limburg (WBL). Geen van de fracties wil dat Tommel aftreedt. Ook zijn felste opponenten, Duivesteijn van de PvdA en Poppe van de SP, vroegen niet om zijn vertrek. Maar dan moet de bewindsman wel het hoofd buigen.

Ook moet hij beloven binnen enkele maanden met maatregelen te komen die een financieel debâcle bij woningcorporaties zoals WBL onmogelijk maken. De rijksoverheid is tijdens het bewind van Heerma te ver teruggetreden uit de volkshuisvesting. Het rijk moet ervoor zorgen dat het toezicht op de corporaties beter wordt geregeld, vindt de Kamer.

De onderzoekscommissie oordeelde vorige maand dat zowel Tommel als zijn voorganger Heerma (thans fractieleider van het CDA) 'verwijtbaar' hebben gehandeld. Zij hebben het zwakke WBL-bestuur te lang laten zitten en pas ingegrepen toen het eigenlijk te laat was. Het belangrijkste verwijt van de WBL-commissie aan Tommel was dat hij de harde koers verliet, die Heerma (ook al laat: in juli 1994) had ingeslagen door WBL de wacht aan te zeggen. Tommel koos voor 'een zachte aanpak' en liet de zaak in Limburg nog een jaar op zijn beloop alvorens een bewindvoerder aan te wijzen, die WBL thans saneert.

De hardste kritiek kwam gisteren van PvdA'er Duivesteijn. Hij is het eens met de WBL-commissie dat Tommel 'verwijtbaar' heeft gehandeld. Duivesteijn beschouwt die kwalificatie, anders dan de commissie zelf, als 'een politieke conclusie'. Het PvdA-kamerlid meent dat Heerma en Tommel als staatssecretaris volgens het staatsrecht niet alleen politiek aanspreekbaar en verantwoordelijk zijn voor het in gebreke blijven van hun ambtenaren, maar ook voor het onvoldoende functioneren van de sociale huursector (de corporaties). Maar voor die opvatting kreeg hij geen steun in de Kamer.

Het VVD-kamerlid Van Rey, die al vroeg waarschuwde voor problemen bij de fusie van de drie Limburgse corporaties tot WBL, vroeg aan Tommel: 'Waarom is het in de politiek niet mogelijk om te zeggen het had anders gemoeten? Waarom kan dat in de sport wel?' Tommel heeft tot dusver geweigerd te erkennen dat het departement fouten heeft gemaakt in de WBL-zaak. Van Rey vindt verder dat ook de Kamer een spiegel werd voorgehouden door de WBL-commissie. De Kamer moet haar controlerende taak waarmaken, zei hij.

De twee grote regeringsfracties laakten het feit dat de kleinste regeringsfractie D66 haar bewindsman Tommel uit de wind probeert te houden. Zij verwijten het CDA datzelfde te doen bij partijgenoot Heerma.

Schutte van het GPV deelde de kritiek van de grote fracties. Maar hij vindt niet dat Tommel dient te zwichten voor het PvdA-verlangen en toe moet geven dat hij substantiële fouten heeft gemaakt. 'Dat zou klinken als het mea culpa van iemand die zijn hachie wil redden.' Als Tommel dat doet, maakt hij brokken, meent Schutte. Hij liet doorschemeren nog wel vertrouwen in Tommel te hebben: 'De ene bewindsman kan een grote blunder begaan en toch het vertrouwen behouden; de andere kan struikelen over een bananeschil.' Tommel antwoordt vandaag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden