Tombola

Minister Dekker heeft voor de tweede keer haar huurplannen bijgesteld (Binnenland, 18 maart). De eerste keer werd de liberalisatie anders genoemd, maar waren haar plannen grotendeels hetzelfde....

Veenendaal Piet de Vrij directeur Patrimonium Woonstichting

Nu worden haar plannen een half jaar opgeschoven en verandert er wat in 2010. Haar voorstellen blijven - op het half jaartje uitstel na - hetzelfde.

Een kwart van alle huurwoningen wordt fors in huur verhoogd: het gaat om zeshonderdduizend woningen. Dat zijn woningen die door de middeninkomens worden gehuurd. Stel dat die een woning voor 500 euro per maand huren. Dit is het gemiddelde bedrag voor een normale eengezinswoning.

In de plannen van de minister stijgt die huur in de komende vier jaar naar 600 euro. Voor de gestegen inflatie 40 euro en 60 euro extra om de woningmarkt in beweging te brengen. Per maand 60 euro extra is geen gematigde verhoging, en zeker niet zonder prijscompensatie.

In de brief van de minister aan de Tweede Kamer van afgelopen vrijdag wordt 41 keer gesproken over de WOZ-waarde van woningen.

De minister wil zo graag dat de huren gelijke tred houden met de waarde van het onroerend goed, dat ze struikelt over alle regels die ze daarvoor moet aanpassen. Als dat al in een half jaar lukt, zou het ook mogelijk moeten zijn eens te kijken of de WOZ-waarde voor huurhuizen eigenlijk wel klopt.

Huurwoningen worden als regel niet verkocht en de praktijk leert dat de taxatiewaarde volgens de WOZ van huurhuizen meer op een tombola lijkt dan op een serieuze taxatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden