Tombola om top of nul

KEES TAMMENS

Parenbridge, de enerverende strijd om de matchpoints, wordt een 'tombola om top of nul' genoemd. Of het wiebelige balanceren over een slap koord boven een gapende afgrond. Deze discipline van het wedstrijdbridge heeft veel liefhebbers, maar anderen verafschuwen hartgrondig het gepriegel op de vierkante millimeter. Hans Kreijns (1928-2012), de eerste Nederlandse wereldkampioen paren (1966), was een fervent voorstander: 'In paren komt de ware speler naar voren' was zijn alleszeggende mening.

Een internationaal juniorenkampioenschap is een prima leerschool. Reden voor de NBB om een grote groep af te vaardigen naar het EK-jeugd in het Deense Vejle. De European Bridge League kwam met het uitstekende initiatief van een toernooi voor gemengde jeugdparen voorafgaand aan de EK's in de drie leeftijdscategorieën. Zeven Nederlandse paren doken in dit gevecht, meldden zich af en toe in de top maar gingen uiteindelijk kopje onder. De frequentiestaat van het spel in diagram 1 was ellenlang.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

-1¿2¿dbl

3¿3¿pas3SA

paspaspas-

Op een klein aantal tafels eindigde het bieden voorzichtig in 2¿ en 2¿, contracten die eenvoudig worden gemaakt. 4¿ en 4¿ zijn kansloos vanwege ¿A, ¿AH en op zijn minst een troefslag voor oost-west. Ook na 3¿ waren noord-zuid in de problemen.

Met zorgvuldig afspel maakt de leider in 3¿ acht slagen en zelfs 3¿ gedoubleerd levert slechts één down en +100 op, onvoldoende om de +110 van 2¿ of 2¿ te verslaan. In een parenwedstrijd levert het kleinst mogelijke verschil van tien punten al de winst op. Zuid kon na 3¿ de vijfkaart ¿ te introduceren; dat zou leiden tot 4¿ en een minscore. 3SA was de andere en winnende optie.

Tegen 3SA kwam west uit met klaveren voor ¿A. Oost vervolgde klaveren voor ¿H in zuid. Na ¿A en ¿H speelde de leider ¿9 voor ¿V in oost. Klaveren voor ¿V, de tweede klaverenstop. Negen slagen: twee in klaveren, ¿A en ¿H, ¿H en ¿A als entree voor de drie vrije hartenslagen; +400 goed voor 90 procent.

Als er zoals in diagram 2 in beide windrichtingen een manche zit, gebeurt er van alles.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

--1¿1¿

dbl2SA3¿4 ¿

4¿dblpaspas

pas---

Doublet van west na 1¿: vierkaart ¿. 2SA door noord: hartensteun, inviterend voor 4¿. Zuid kwam tegen 4¿ uit met ¿V voor ¿A in oost. De leider speelde naar ¿A en sneed vervolgens met ¿B.

De vier-één verdeling van de schoppen was lastig. Een kleine ruiten uit oost, zuid dook, voor ¿V in west. Nu een noodzakelijke voortzetting. Ruiten naar ¿A.

Zuid kan twee slagen meenemen met ¿B en ¿H, maar moet dan de leider met een introever in de dummy brengen. Dan volgt schoppen naar ¿10, ¿H en de vrije ruiten voor tien slagen. Neemt zuid ¿A direct dan kan 4¿ met een ruiten introever één down. Een spraakmakend spel: 4¿ en 5¿ zijn ijskoud. 5¿ kan alleen down als west met ¿V uitkomt en na ¿A een introever krijgt, met een schoppenslag voor één down.

Het jeugdige veld produceerde een breed scala aan scores: +590 was zowel in oost-west als in noord-zuid te vinden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden