Recept

Tomaten-paprikasoep met rozemarijnballetjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: tomaten-paprikasoep met rozemarijnballetjes (hoofdgerecht voor 4 personen).

Beeld Marcus Huibers

Het is vooral een kwestie van de moed erin houden, en dus bekeek ik de film La La Land voor de tweede keer. Best apart, aangezien ik doorgaans niet voor bioscoopbezoek te porren ben. Maar tegen de aantrekkingskracht van deze ontroerende musical is geen kruid gewassen. Knappe jongen die het dan nog droog houdt.

Het deed me terugverlangen naar de jaren tachtig, toen de Belgische televisie op zaterdagmiddag vaak een jarenvijftigmusical in technicolor uitzond, meestal met Gene Kelly in de hoofdrol. Voor de onzekere tiener die ik was, was Gene Kelly het ultieme mannelijke rolmodel. Altijd een mooi meisje aan de arm en tegelijkertijd goed kunnen tapdansen, dat wilde ik ook. Ik heb nog een blauwe maandag tapdansles gehad, maar daar bleek je motorische coördinatie voor nodig te hebben. De wens om Gene Kelly te worden werd er niet minder om, en dus keek ik op zaterdagmiddagen nog even gretig naar mijn musicals, met een kom van mijn moeders tomaten-paprikasoep op schoot.

Ik moet dit verhaal ooit aan mijn vrouw hebben verteld, want toen ik na de film tapdansend onze bovenwoning betrad, stond zij in de keuken tomaten-paprikasoep te maken. De belangrijkste smaakmaker is het gerookte paprikapoeder, maar de basis is goede, zelfgetrokken kippenbouillon.

Bereidingswijze

Neem een ruime soeppan, en verhit er een sliert olijfolie in.

Fruit eerst 1 ui en 1 teen knoflook, en voeg daarna de tomaten, 2 penen en de paprika toe. Schep even om, en kruid met de pimentón en het rawitpepertje.

Schenk de kippenbouillon erbij en laat 25 minuten pruttelen.

Pureer de soep daarna met de staafmixer, voeg de bonen en de resterende peen toe en laat nog even doorgaren.

Meng in de tussentijd het gehakt met de resterende ui en knoflook, de rozemarijn en het ei en draai er kleine balletjes van, ter grootte van een knikker.

Bak die een minuut of 5 rondom bruin in wat olijfolie, en laat ze daarna even meetrekken met de gepureerde soep. Proef op zout en peper.

Schep de soep in diepe kommen, en garneer met een lepel yoghurt en gehakte koriander.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

olijfolie

1 1/2 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, uitgeperst

7 smaaktomaten, ontveld en in stukken

3 bospenen, geschraapt en in plakjes

1 rode paprika, in stukken

2 theel. pimentón (gerookt paprikapoeder)

1 rawit-peper, fijngewreven

1 l kippenbouillon

250 g cannellinibonen, uitgelekt

200 g half-om-halfgehakt

2 theel. gedroogde rozemarijn

1 ei

peper en zout

boerenyoghurt

verse koriander

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden