Tomaten met sherrygel

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept: Tomaten met sherrygel. Borrelhapje of bijgerechtje, 12 stuks.

Pay-Uun Hiu
null Beeld Pay-Uun Hiu
Beeld Pay-Uun Hiu

'Rijksmuseum lanceert eigen kookboek', rolt er uit de mailbox. 'Nóg een eigen kookboek', had er eigenlijk moeten staan, want het Rijksmuseum had er al een. In 2004 verscheen Het Rijksmuseum Kookboek door Bert Natter en tien Nederlandse chef-koks, die schilderijen uit de Gouden Eeuw gebruikten als inspiratie voor een vijfgangenmenu.

Dat is dan gelijk ook het dilemma van het nieuwe kookboek, waar Jonah Freud - eigenaresse van de kookboekenwinkel in Amsterdam - zich aan heeft gewaagd. Dunnetjes overdoen is geen optie. Heel slim dus om een canon van vijftig typisch Hollandse ingrediënten op te stellen (van aardappel tot zeewier) en bij vrijwel elk ingrediënt zowel een klassiek gerecht als een moderne variant te plaatsen.

Voor de moderne gerechten is weer een heel leger chef-koks aangetreden. Bij elk ingrediënt zijn afbeeldingen uit de collectie van het Rijks gezocht.

Allemaal prima. Maar waarom heeft niemand gezegd dat het gebruik van doorzichtig papier (dat op bakpapier lijkt) niet zo'n goed idee is? Voor het omslag is het leuk, maar in het binnenwerk kijk je dwars door de pagina's heen, wat niet lekker leest en wat al helemaal funest is voor de afbeeldingen. Onbegrijpelijk ook dat er afbeeldingen door de vouw zijn geplaatst. En een overzichtelijk receptenregister per ingrediënt was ook geen overbodige luxe geweest.

De gerechten zijn over het algemeen vrij bewerkelijk, maar omdat de chef-koks per ingrediënt vaak meerdere recepten geven, kun je er ook kleine hapjes uithalen. Bijvoorbeeld de cherrytomaatjes met sherrygel van Ron Blaauw. Hij serveert ze bij gefrituurde garnalen. Als borrelhapje, bij de barbecue of bij een salade doen ze het ook goed.

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 200 graden en pof de tomaatjes 20 minuten. Pel ze en dep ze droog. Maak de sherrygel door de agar-agar (vegetarisch bindmiddel) op te lossen in het water gemengd met de sherry. Roer de tomatenketchup erdoorheen. Laat even aan de kook komen en opstijven in de koelkast (volgens Blaauw hoef je het niet koken, maar bij mij werd de gel niet stijf genoeg). Controleer elke 10 minuten: de gel moet dik worden, maar nog wel vloeibaar blijven. Lak de tomaatjes met een kwastje rondom met de sherrygel, of haal ze erdoorheen. Maal de paprikachips grof met een blender. Rol de tomaatjes door de paprikachipscrumble.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

12 cherrytomaatjes
3 gram agar-agar
100 ml water
200 ml droge sherry
1 theel. tomatenketchuppaprikachips

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden