Tomalin wint van echtgenoot Frayn

Voor de eer maakte het veel uit. Maar voor de prijs zelf niet: het geld zou bij een andere uitslag vermoedelijk zijn besteed aan de verbouwing van dezelfde keuken in dezelfde Noord-Londense woning....

Claire Tomalin heeft de oudste Britse literatuurprijs - de Whitbread Award - gewonnen ten koste van haar echtgenoot Michael Frayn. Aan deze prijs is een bedrag van 30 duizend pond (bijna 50 duizend euro) verbonden.

Voor het eerst in de geschiedenis van deze prijs waren twee echtelieden genomineerd: Claire Tomalin voor haar biografie Samuel Pepys: The Unequalled Self en Michael Frayn voor de roman Spies. Daarnaast waren er nog drie andere kandidaten: Paul Farley (voor de dichtbundel The Ice Age), Hilary MacKay (voor het kinderboek Saffy's Angels) en Norman Lebrecht (voor de debuutroman The Song of Names). Maar zij deden eigenlijk voor spek en bonen mee.

Tomalin en Frayn waren sinds de nominaties vorig jaar november bekend werden gemaakt al de uitgesproken favorieten van de bookmakers en de jury besloot uiteindelijk de prijs 'met overweldigende meerderheid' toe te kennen aan de hoogst genoteerde.

In het boek Samuel Pepys: The Unequalled Self schildert Tomalin een indrukwekkend portret van de beroemde zeventiende-eeuwse Britse dagboekschrijver. 'Dankzij zijn dagboeken wisten we al heel veel over Samuel Pepys, maar die beslaan slechts een periode van negen jaar. Tomalin heeft op indrukwekkende wijze zijn hele leven beschreven', aldus juryvoorzitter Ian Hislop.

Met de keuze voor Tomalin brak de jury met het gebruik de prijs aan een jonge schrijver of schrijfster toe te kennen. Tomalin en Frayn zijn allebei 69 jaar. 'Een triomf voor de oudjes', vond Hislop.

De prijs werd dindagavond in Londen uitgereikt. Frayn zei de hele avond te hebben gebeden om de prijs niet te winnen. 'Als mijn vrouw de prijs wint voel ik mij heel erg edelmoedig en voelt zij zich slecht en schuldig. In de rest van mijn leven heb ik daardoor een geweldig moreel voordeel', verklaarde hij zijn eigen triomftocht. Frayns roman Spies, die zich afspeelt in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog, was al bekroond tot beste roman.

Michael Frayn was in Groot-Brittannië tot nu toe vooral bekend als auteur van toneelstukken zoals Copenhagen en Noise. Claire Tomalin is een beroepsbiografe die eerder het leven van ondermeer de schrijfster Jane Austen beschreef.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden