nieuws

Tom Egbers keert in de komende maanden nog niet terug op televisie

Presentator Tom Egbers gaat de komende maanden niet aan het werk voor NOS Sport. Dat heeft de di rectie van de publieke omroep ‘in goed onderling overleg’ met Egbers besloten.

Pepijn de Lange
Tom Egbers in de studio van de NOS.
 Beeld ANP /  ANP XTRA
Tom Egbers in de studio van de NOS.Beeld ANP / ANP XTRA

Egbers legde zijn werk als presentator afgelopen weekeinde neer na een publicatie van de Volkskrant over de werkcultuur op de sportredactie van de NOS. Tot dusver was onduidelijk hoelang zijn afwezigheid zou duren. Algemeen directeur van de NOS, Gerard Timmer, heeft zijn medewerkers vrijdagmiddag op de hoogte gesteld dat Egbers de komende maanden niet terugkeert.

In het artikel van de Volkskrant schetsen ruim dertig (oud-)medewerkers en andere betrokkenen een werkcultuur waarin jarenlang grensoverschrijdend en intimiderend gedrag kon bestaan. Ook Egbers maakte zich hier volgens zijn collega’s schuldig aan, onder meer door een affaire te beginnen met een jonge medewerker en haar stelselmatig te pesten en te intimideren nadat zijn vrouw erachter was gekomen.

Timmer schrijft in zijn mail dat het terugtreden van Egbers ruimte moet geven ‘om de vragen te beantwoorden die de voorbije periode zijn ontstaan’. De presentator erkende tegenover de Volkskrant al eerder dat hij fouten heeft gemaakt.

Woensdag maakte de NOS-directie bekend dat die de werkcultuur in de hele organisatie laat onderzoeken door een externe, onafhankelijke partij. Ook de afdelingen NOS Nieuws, NOS Evenementen en enkele stafafdelingen komen in dat onderzoek aan bod.

Na de Volkskrant-publicatie maakte de hoofdredactie van de NOS zondag bekend vaart te zetten achter het eerder aangekondigde vertrek. De NOS-directie gaat op korte termijn een interim-hoofdredacteur aanstellen, die aanblijft totdat een nieuwe hoofdredacteur is geworven. Daarna wordt een nieuwe hoofdredactie samengesteld.‘

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden