nieuws

Tom de Bruijn (D66) tijdelijk op de verlaten post van Kaag, VVD zoekt nog naar een opvolger

De zoveelste wisseling van de wacht in deze kabinetsperiode laat het ministerie van Buitenlandse Zaken ook weer van partijkleur verschieten: na het vertrek van D66-minister Kaag komt er weer een minister van VVD-huize, zo liet het demissionaire kabinet vrijdagochtend weten. De kandidaat is nog onbekend.

 Minister Tom de Bruijn van Buitenlandse Zaken (D66) vrijdagochtend bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.  Beeld ANP - Bart Maat
Minister Tom de Bruijn van Buitenlandse Zaken (D66) vrijdagochtend bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP - Bart Maat

Minister Tom de Bruijn van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (D66) neemt alleen tijdelijk waar op de verlaten post van Kaag. Hij is, na Halbe Zijlstra, Stef Blok en Sigrid Kaag, al de vierde minister op de post sinds het aantreden van Rutte III in 2017. Een vijfde mag de demissionaire regeerperiode dus vol gaan maken.

Daarmee geeft de VVD het signaal dat het politieke evenwicht in de Trêveszaal weer moet worden hersteld. Door de reeks van aftredende bewindslieden, ziektegevallen en bewindslieden die al zijn begonnen aan een volgende baan, waren er nog maar vier VVD-ministers over: Sander Dekker (Rechtsbescherming), Stef Blok (Economische Zaken), Barbara Visser (Infrastructuur) en premier Rutte zelf.

Het is nog onbekend wie uiteindelijk de nieuwe minister op Buitenlandse Zaken wordt. Na het aftreden van Halbe Zijlstra in 2018, had Rutte grote moeite om een opvolger te vinden. Uiteindelijk kwam hij toen uit bij Stef Blok, die het Binnenhof juist achter zich had willen laten en die niet werd gehinderd door veel internationale ervaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden