Tolletje

Inception al gezien toen hij in de bioscoop draaide? Geen reden om vanavond niet opnieuw te kijken. Christopher Nolans onvergelijkbare actietrip is met zijn drie- tot vierdubbele droomlagen een film om meerdere malen te savoureren. Droomdeskundige Cobb (Leonardo DiCaprio) leidt een team van metafysische whizz kids, waarmee hij letterlijk in het diepste onderbewustzijn van zakenbobo's inbreekt om hen slinks op andere, financieel aantrekkelijke gedachten te brengen. De klus waar de hele film om draait, dreigt behoorlijk mis te lopen. Hoe ligt dan de verhouding tussen de verschillende droomniveaus waarop het team parallel opereert? Wat is er gebeurd tussen Cobb en de ongelukkige liefde van zijn leven (Marion Cotillard), die telkens weer als een schimmige stoorzender in de droomwereld opduikt? En wat in hemelsnaam heeft Edith Piaf daar allemaal mee te maken? Bijkans koppijn bezorgende vragen, die allemaal leiden naar dat ene, muisstille moment waarop je alleen nog maar ademloos naar een over een tafel rollend tolletje zit te kijken; een scène die, indien met de juiste ontvankelijkheid betracht, spectaculairder kan werken dan menige Hollywood-explosie.


Inception

(Christopher Nolan, 2010)


SBS 6, 20.30-22.30 / 22.40-23.35 uur


Jar City (Mýrin)

'Weer een typische IJslandse moord. Rommelig en zinloos.' Zo becommentarieert de dienstdoende politierechercheur de slachtpartij die Jar City in beweging zet. Rommelig? Ja. Zinloos? Bepaald niet. Rechercheur Erlendur (Ingvar E. Sigurdsson) is het type oudere agent dat zich goed leent voor boeken en films: gescheiden, kettingrokend, melancholiek, cynisch en doortastend. Zijn partner Sigurdur (Björn Hylnur Haraldsson) is vanzelfsprekend jonger en naïever en ook nog eens vegetarisch. Regisseur Kormákur wekt geen moment de indruk dat hij zich ver buiten de grenzen van het misdaadgenre wil begeven, maar geeft zijn acteurs wel de ruimte om hun stereotype karakters met naturel spel voldoende levensecht te houden. IJsland laat hij baden in een ongezond bleekgroenig licht, alsof het eiland erbij ligt als een groot open mortuarium. De film jakkert wel eens teveel voort en verliest soms aan geloofwaardigheid. Juist wanneer Kormakur even tempo inhoudt, wint de film aan dramatische kracht. Dan valt de rijkheid aan details ook beter op zijn plek; neem Erlendur die als avondmaaltijd een schapenkop consumeert.


Arte, 22.20-23.55 uur


Indochine

Episch melodrama met een nogal dunne plot, dat het vooral moet hebben van de acteurs en het fraaie camerawerk. De film speelt zich af in Indo-China, rond 1930. Éliane Devries (Catherine Deneuve) leidt een plantage en voedt de dochter van een Vietnamese vriendin op. Beiden worden verliefd op een Franse officier. Bekroond met zowel een Golden Globe als een Oscar voor Beste buitenlandse film. Deneuve kreeg voor de rol haar tot nu toe enige Oscar-nominatie, maar won het beeldje niet.


TV 5 Monde, 0.00-2.35 uur


Kevin Toma


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden