Tolkenschool flirt met universiteiten

De Hogeschool voor Tolken en Vertalen ITV in Utrecht wil gaan samenwerken met de universiteiten van Utrecht en Amsterdam...

Vanaf volgend schooljaar leren de universitaire studenten niet alleen de taal, maar krijgen ze ook een breed pakket aan cultuur, politiek en samenleving aangeboden. Bovendien willen Utrecht (UU) en Amsterdam (UvA) opleidingen in tolken en vertalen gaan aanbieden op universitair niveau. Dat laatste is nieuw. Tot nu toe keken universiteiten enigszins neer op tolkenopleidingen. In hun ogen waren dat beroepsopleiding en geen wetenschappelijke studies.

Inmiddels blijkt het vak van tolk/vertaler zodanig interessant, dat beide universiteiten menen dat er ruimte is voor een wetenschappelijke opleiding voor tolken en vertalen. Ze komen daarmee op het terrein dat tot nu toe exclusief aan hbo-scholen toebehoorde.

De hogeschool wordt niet door de overheid bekostigd en kan daardoor tolken en vertalers alleen een bachelor-opleiding op hbo-niveau aanbieden. Directeur Heleen Keijzer-Lambooy denkt echter dat haar opleiding een goede aanvulling kan zijn bij de universitaire plannen.

Zij wil graag dat afgestudeerde bachelors van haar school toegang krijgen tot de masterfase aan de universiteiten. 'Bovendien hebben onze 55 freelance docenten al de nodige ervaring op gebied van onderwijs aan tolken en vertalers in opleiding. Daar kunnen de twee universiteiten ook gebruik van maken.'

In de brief aan beide universiteiten schrijft de hogeschool dat samenwerking voor de hand lijkt te liggen, omdat het aanvullende studieprogramma's zijn.

In de brief staat: 'Waar UvA en UU hebben gekozen voor een brede masteropleiding, kiest ITV op basis van haar ervaring voor een verdieping van de reeds aanwezige kennis en vaardigheden van onze studenten door specialistische masterprogramma's aan te bieden, gericht op specifieke vakkennis, zoals juridisch tolken en vertalen of financieel economisch vertalen.'

De universiteit van Utrecht wil niet reageren op het verzoek. Zij zegt de brief nog niet te hebben ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.