Tol op komst voor A2 in Limburg

Op een deel van de snelweg A2 in Limburg moeten automobilisten in de nabije toekomst tol betalen. Limburg is de eerste provincie waar deze zogeheten versnellingsprijs zou moeten worden ingevoerd. Automobilisten gaan de heffing betalen, zodra de weg tussen Maasbracht en Geleen uiterlijk in 2013 klaar is. Dat is acht jaar eerder dan voorzien...

ANP

Kabinet en Tweede Kamer beslissen of deze plannen doorgaan, en onder welke voorwaarden, benadrukte verkeersminister Camiel Eurlings vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Rente
Met de opbrengst van de heffing wordt de rente betaald over de leningen waarmee de snellere aanleg van de weg wordt voorgefinancierd. Het gaat om de verbreding van de A2 tussen de toekomstige aansluiting met de A73 in Maasbracht en knooppunt Kerensheide bij DSM.

De versnellingsprijs heeft het vorige kabinet bedacht om een aantal knelpunten versneld op te lossen, naast de invoering van een landelijke kilometerheffing. De regio's kregen het voortouw om in samenwerking met de wegbeheerder met projecten te komen. De meeste ‘hot spots’ bevinden zich in de Randstad.

Spitsstroken
De problemen op de A2 ontstaan vanaf volgend jaar na de aansluiting van de nieuwe A73-Zuid op de A2 in Maasbracht. Om een verkeersinfarct te voorkomen worden dit jaar spitsstroken aangelegd tussen Maasbracht en Geleen. Maar na 2015 loopt het verkeer dan toch weer vast, schat Rijkswaterstaat in.

Het Rijk wilde pas na 2018 gelden beschikbaar stellen om er een zes- of achtbaansweg van te maken. ‘Te laat’, oordeelde Rijkswaterstaat. Die verbreding moet al in 2013 worden aangelegd.

Er komen geen tolpoorten, maar waarschijnlijk camera's langs de snelweg. Onduidelijk is nog hoeveel tol de automobilist moet betalen. Dat hangt mede af van de periode waarover de heffing wordt uitgesmeerd. Hoe dan ook is het de bedoeling dat er alternatieve ‘gratis’ routes beschikbaar blijven. De automobilist moet kunnen kiezen, stelde Eurlings.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden