Tokio Tokio

Het Nederlandse fotografenduo WassinkLundgren geeft met zijn project Tokyo Tokyo het begrip stereofotografie nieuwe inhoud. In de Japanse hoofdstad fotografeerden de kunstenaars Thijs groot Wassink en Ruben Lundgren telkens met zijn tweeën vrijwel gelijktijdig een van de bewoners, soms meer. Ze deden dat ieder vanuit hun eigen standpunt, links of rechts van voor of achter het 'slachtoffer', en presenteren hun duofoto's als tweeluik. Het resultaat is even avontuurlijk als verrassend: een soort 3D-fotografie, waaraan het begrip tijd is toegevoegd.


De werkwijze ontregelt de gefotografeerde, omdat die, hooguit gewend te reageren op de aanwezigheid van één fotograaf, onder het geweld van twee camera's meestal even niet meer weet waar hij kijken moet. En de beschouwer van de foto's voelt een onbedwingbare neiging opkomen de tweeluiken minutieus te bestuderen, op zoek naar overeenkomsten en verschillen. Bij het kijken ontvouwt Tokio zich op een manier die met één foto moeilijk te bewerkstelligen is. Je wordt bijna opgenomen in het straatrumoer van de metropool.


De (in de 19de eeuw uitgevonden) stereofoto heeft de zinsbegoocheling van dieptewerking. Twee stereocameralenzen op zes centimeter onderlinge afstand maken gelijktijdig een opname. Bekijk je die dubbelopname door een viewer, dan leidt dit, door de imitatie van onze visuele waarneming, tot de optische illusie van diepte in het beeld. Lundgren en Groot Wassink hebben die fotografische techniek vertaald naar hun eigen, lichtelijk anarchistische werkwijze. Ze richten hun camera op hetzelfde onderwerp, zich niet bijzonder bekommerend om kader of compositie.


Tokyo Tokyo (vanaf zondag op een expositie te zien van Dutch Doc Awards, de documentaire fotografieprijs waarvoor het project is genomineerd) heeft door die consequente snapshotstijl grote wervelende kwaliteiten. Ook het gegeven dat uitsluitend in de Japanse buitenlucht is gefotografeerd, voegt zindering toe aan het avontuur dat WassinkLundgren ons laat meebeleven. Dat de foto's, samengebracht in het boek Tokyo Tokyo, zelf zo bijzonder niet zijn, doet aan het plezier van het project niets af en kan als een groot compliment worden beschouwd aan de samenstellers van Kummer&Herrman.


Tokyo Tokyo van WassinkLundgren. Kodoji Press, €36,- . ISBN 978.3037.4703.29


Dutch Doc Awards

Naast WassinkLundgren zijn ook genomineerd voor de Dutch Doc Award:


Willem Popelier (met ___En Willem), Raoul Kramer (Lost Track), Henk Wildschut (Shelter), Florian Göttke (Toppled), en Rob Hornstra & Arnold van Bruggen (The Sochi Project).


Tentoonstelling van de genomineerden vanaf 21 mei t/m 19 juni, Centraal Museum Studio en Catharijneconvent, beide in Utrecht.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden