Column

Toine Heijmans: 'Mona Keijzer heeft de potentie om de Nederlandse Sarah Palin te worden'

'Nee', schrijft Volkskrant-columnist Toine Heijmans, het is 'niet best oké' om te denken dat het mogelijk moet zijn dat ambtenaren geen homo's in de echt willen verbinden, zoals Mona Keijzer van het CDA. 'Dat is een statement: homo's zijn anders.'

Mona Keijzer Beeld anp

In de christelijke, Gelderse gemeente Breekpunt, prachtig gelegen aan de uiterwaarden van de Waal, heeft de Dienst Burgerzaken een apart loket geopend waar burgers terechtkunnen die niet geloven in God.

Dat stond van de week in een lokaal nieuwsblad, De Breekpunter, waarvan ik een exemplaar vond in de trein. Voor het loket is een atheïstische ambtenaar van buiten aangetrokken. 'Wij zijn een tolerante gemeente', zegt een woordvoerder in het nieuwsblad. 'Ook atheïsten hebben recht op een rijbewijs of paspoort.'

Dit weekeinde was de Gay Pride in Amsterdam. Een rare traditie, met al die schuddende lichaamsdelen, maar wel een traditie om te koesteren. Het is één grote middelvinger naar de leerstelligen, die er problemen mee hebben dat alles tegenwoordig in een 'liberaal malletje' wordt gegoten, en moeite hebben met mensen die anders willen leven dan zijzelf.

Tof
In de gemeente Breekpunt lopen ze elke zondag in het zwart, in Amsterdam lopen ze bijna naakt, en zolang het niet tot oorlog leidt is het tof dat het allemaal kan in Nederland.

De term 'liberale malletje' heb ik gestolen uit het Volkskrant-interview met Mona Keijzer, de verse CDA-topvrouw die de potentie heeft een Nederlandse Sarah Palin te worden, en er min of meer voor uitkomt dat ze best wel een beetje gelovig is. 'Ik vind het oké dat jij homo bent', zei ze. 'Vind jij het oké dat ik er moeite mee heb twee homo's in de echt te verbinden?'

Dat is een slimme, slangachtige redenering die vaker wordt gebruikt, door weigerambtenaren zelf en ook door weigerminister Liesbeth Spies. Ach joh, zeggen ze, er zijn zat ambtenaren die wél homo's trouwen - dat is toch best oké? Nee, dat is best niet oké. Dat is een statement: homo's zijn anders. Het is niet oké als een islamitische ambtenaar weigert twee christenen te trouwen. Het is niet oké als een lid van een stembureau vrouwen weigert omdat hij gewetensbezwaren heeft tegen het vrouwenkiesrecht. Het is niet oké om in de gemeente Breekpunt atheïsten naar een apart loket te sturen. Dat is verboden.

Slappe mietjes
Een ambtenaar ís de wet. Als hij 's avonds thuiskomt mag hij brommen wat hij wil over de Gay Pride, en zeggen dat het allemaal slappe mietjes zijn, maar niet op kantoor. Dan had je maar geen trouwambtenaar moeten worden.

Artikel 1 van de Grondwet: 'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.'

Artikel 6 van de Grondwet: 'Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging (...) vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.'

Mona Keijzer komt uit Volendam, een in het katholieke geloof gemarineerde gemeente waar een moslimmeisje haar hoofddoek af moest doen op de katholieke school Don Bosco. De rechter gaf de school gelijk, en terecht. Volgens de wet mag een katholieke school een meisje met een hoofddoek weigeren.

God * Zij * Met * Ons
Kerk en staat zijn in Nederland redelijk gescheiden, maar niet helemaal; in de praktijk lopen ze hand in hand. Het onderwijs is verzuild, de koningin sluit de troonrede af met een gebed, op de rand van een Nederlandse 2 euromunt staat nog steeds God * Zij * Met * Ons gebeiteld, en de Evangelische Omroep vult een hoop zendtijd met onderhuidse zendingsdrang - niemand die erover klaagt.

Maar hou dan op met mekkeren dat gelovige ambtenaren in een liberale mal worden geduwd. Dat worden ze niet. Ze mogen niet discrimineren, punt uit.

De gemeente Breekpunt bestaat gelukkig niet, en nieuwsblad De Breekpunter evenmin. Ik heb ze verzonnen, omdat het volgens sommigen best oké zou zijn als ze bestaan.

Toine Heijmans is columnist van de Volkskrant.

 
Een ambtenaar ís de wet. Als hij 's avonds thuiskomt mag hij brommen wat hij wil over de Gay Pride, en zeggen dat het allemaal slappe mietjes zijn, maar niet op kantoor.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden