Toffe oorlogsheld met Elvispruik

Vrijdagavond is karaokeavond in Café Vinny’s in Den Bosch en dan zingt de eigenaar vrolijk mee. Die heeft er dan al een werkdag opzitten bij het Korps Commandotroepen in Roosendaal. Kapitein Kroon kocht eind 2008 zijn stamkroeg waar zijn vriendin werkte, en samen maakten zij daar een feestcafé van. Anderhalf jaar later worden beiden als verdachte gehoord op verdenking van wapen- en drugshandel. Wat is er in die tijd gebeurd?

Aan de hand van uitlatingen van stamgasten, van kroegbaas Kroon en diens advocaat Geert-Jan Knoops en uitgelekte berichten van Justitie kan een voorzichtige reconstructie worden gemaakt. Er werden drugs gebruikt en verhandeld in Vinny’s, evenals zogeheten stroomstootwapens. Ook de landmachtkapitein, die doorgaans achter de bar staat, kreeg drugs binnen. Dat gebeurde naar eigen zeggen onbewust. Kroon kreeg enkele stroomstootwapens die hij weggaf aan zijn vriendin en broer.

‘Die kale, die onlangs een hoge onderscheiding kreeg, zit in de drugshandel’, zo luidde het bericht waarmee de verdenkingen begonnen. De Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) schatte de informatie in als betrouwbaar. Een observatieteam begon in oktober 2009 met het verzamelen van aanvullende informatie. Vier stamgasten werden in december aangehouden. Bij huiszoekingen werden geld, cocaïne, twee vuurwapens en stroomstootwapens in beslag genomen.

Een toffe peer, noemen gasten van Vinny’s hun beroemde barman. Op themafeesten stond de commando achter de bar in Elvis-outfit. Met een grote nepvetkuif over zijn kale schedel en een jaren zeventig-zonnebril. Of als roodgeverfde duivel met gifgroene contactlenzen. Zijn vriendin Mirjam maakte ook veel werk van haar kostuums.

Attractie

Na ontvangst van de Militaire Willems-Orde uit handen van koningin Beatrix, in mei 2009, verscheen een kroontje boven het logo op de pui en werd de kroeg een toeristische attractie. Burgemeester Ton Rombouts, minister Ronald Plasterk en gedeputeerde Onno Hoes lieten zich er zien.

In Vinny’s werden drugs gebruikt; vooral beneden bij de wc’s, maar volgens gasten niet meer dan in andere cafés. Af en toe zette Kroon ‘op gedecideerde wijze’ een gebruiker buiten. Kroon vond zakjes en apothekersflesjes in zijn zaak die wezen op drugsgebruik, maar hij kon naar eigen zeggen ‘niet altijd voor politieman spelen’.

Na Kerst kreeg de barman zelf iets in zijn drankje, vermoedt hij. Donkere urine en gedragsverandering wezen daarop. Een andere keer kreeg hij spacecake. Kroon ontkent bewust drugs te hebben gebruikt en heeft borsthaar afgestaan voor toxicologisch onderzoek.

Eén gast is aangehouden wegens het verhandelen van 24 stroomstootwapens in het café. Hij verkocht een klein model dat lijkt op een mobiele telefoon. Kroon heeft twee of drie apparaten gekregen en gaf die aan zijn broer en aan zijn vriendin – voor als ze alleen achter de bar moet staan.

Kroon ontving, na ontvangst van zijn hoge onderscheiding, anonieme telefoontjes en dreigbrieven. ‘Van hero tot zero’, stond daarop. Die bedreigingen waren mogelijk afkomstig van boze gasten die ooit door Kroon uit zijn café zijn gezet. Die zouden wraak hebben genomen.

Op de voordeur van cafe Vinny's, de kroeg die door Marco Kroon in Den Bosch wordt geexploiteerd, hangt in februari een mededeling aan klanten dat het cafe tijdelijk gesloten is. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden