Nieuws

Toezichthouders Strukton en Oranjewoud schorsen eigenaar Sanderink als topman na bedreiging rechter

Gerard Sanderink is door de raad van commissarissen geschorst als topman van zijn bedrijven Strukton en Oranjewoud. Eerder zette de rechter de multimiljonair al uit zijn functie bij ict-bedrijf Centric. De schorsing volgt op dreigende taal van Sanderink richting een rechter, afgelopen week.

Joram Bolle
Gerard Sanderink komt eind vorig jaar samen met zijn partner Rian van Rijbroek aan bij het Hof in Amsterdam.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Gerard Sanderink komt eind vorig jaar samen met zijn partner Rian van Rijbroek aan bij het Hof in Amsterdam.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Door de schorsing heeft Sanderink, eigenaar van bouwbedrijf Strukton en ingenieursbureau Oranjewoud, geen zeggenschap meer over de dagelijkse aangelegenheden. De raad van commissarissen neemt de leiding over bij de twee bedrijven en alle dochterondernemingen, schrijft het in een verklaring op de website van Strukton: ‘Zij doet dit in het belang van de ondernemingen, medewerkers en andere stakeholders van de ondernemingen.’

De maatregel komt na ‘een periode van incidenten’. Directe aanleiding lijkt het gedrag van Sanderink afgelopen week in een rechtszaak. Sanderink kwam de rechtszaal in Almelo tierend binnenstormen en bedreigde een rechter met de tekst: ‘U weet ik te vinden!’ Daarop werd hij uit de zaal verwijderd.

Jarenlange strijd met ex

Het ging om een zaak van zijn ex Brigitte van Egten tegen Strukton en Sanderinks huidige vrouw Rian van Rijbroek. Van Rijbroek zou via het mailadres van Sanderink bij Strukton allerlei complottheorieën over Van Egten de wereld in hebben geslingerd en ook beschuldigingen over onder meer omkoping en witwassen. Sanderink en Van Rijbroek beweren dat de rechters in de zaak niet onafhankelijk zijn.

De strijd tussen Sanderink, Van Rijbroek en Van Egten ligt ten grondslag aan het steeds verder afbrokkelen van Sanderinks zakelijke imperium. Sinds Sanderink en Van Rijbroek een relatie hebben, maken ze Van Egten publiekelijk zwart.

Ze betichten haar van fraude, maar bijvoorbeeld ook van het opslaan van terabytes aan porno op bedrijfsservers. Sanderink en Van Rijbroek gebruiken ook zijn bedrijven om Van Egten juridisch te bevechten. Inmiddels is er voor miljoenen aan dwangsommen toegekend aan Van Egten, omdat de twee hun ongefundeerde beschuldigingen blijven uiten.

Alle aandelen Centric afgenomen

Het Openbaar Ministerie greep vorig jaar al in door naar de Ondernemingskamer te stappen. Het OM wilde Sanderink vanwege alle affaires wegkrijgen als topman bij ict-bedrijf Centric. Dat het OM zo’n verzoek doet aan de Ondernemingskamer, is zeer ongebruikelijk, maar komt door de aard van de werkzaamheden van Centric. Het bedrijf levert belangrijke digitale infrastructuur aan overheden en overheidsinstellingen en het fatsoenlijk functioneren van Centric is daarmee landsbelang.

De rechter ging mee in het verzoek en zette Sanderink af als topman van Centric. Daarnaast werden al zijn aandelen afgenomen. Over de situatie bij Strukton en Oranjewoud ging het toen niet. Die bedrijven beslissen nu zelf dat eigenaar Sanderink niet langer als topman kan fungeren. Of de schorsing tijdelijk is, is onduidelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden