Toezichthouder scholen zelf verdacht van malversaties

De man die toeziet op de financiële administratie, het vastgoed en de zakelijke dienstverlening van meer dan honderd scholen door heel Nederland, wordt door zijn eigen raad van toezicht verdacht van malversaties. Het gaat om Wim Fincken, directeur van het Limburgse administratiekantoor voor scholen Vizyr.

Beeld thinkstock

De raad van toezicht van Vizyr heeft onlangs een forensisch onderzoeksbureau in de arm genomen om de financiële handel en wandel van Fincken tegen het licht te houden. Zijn advocaat Hans Vogels bevestigt het onderzoek. Fincken, die sinds maart ziek thuis zit, wil zelf geen commentaar geven.

Ook Vizyr komt niet verder dan 'geen commentaar'. Bronnen binnen de organisatie die liever anoniem willen blijven, zeggen dat de raad van toezicht gerede twijfels heeft bij een aantal declaraties en zakelijke beslissingen van de directeur. Fincken zelf zou het onderzoek afdoen als een middel om een meningsverschil tussen hem en de toezichthouders op de spits te drijven.

Uitgelekte mail
Volgens een betrokkene volgde de ziekmelding van Fincken op een uitgelekte mail van de directeur. Daarin bond die het Vizyr-management op het hart om hem alleen het woord te laten voeren bij kritische vragen vanuit de toezichthouders over de gang van zaken bij het administratiekantoor, met vestigingen in Heerlen en Rotterdam.

Het fraude-onderzoek zou zich onder meer richten op bedragen die Fincken via zijn eigen bedrijf declareerde bij een juridisch adviesbureau dat vaak voor Vizyr werkte. De hoge rekeningen van het juridisch adviesbureau zouden de aandacht hebben getrokken van de toezichthouders.

Daarnaast zou de raad van toezicht onderzoek doen naar softwarecontracten die Vizyr voor tientallen scholen sloot, en naar de banden tussen Fincken en een voormalig topambtenaar uit Rotterdam. Deze vrouw pleegde dit voorjaar zelfmoord, kort nadat zij was gedagvaard om te getuigen over mogelijke malversaties in het openbaar onderwijs in Rotterdam.

Fusie
Vizyr ontstond in de zomer van 2012 uit de fusie van twee met problemen kampende onderwijsadministratiekantoren. Het ene is de Limburgse Stichting SROL, dat de administratie verzorgde voor een groot aantal Limburgse scholen. SROL raakte in 2011 in opspraak omdat het had meegewerkt aan verboden miljoenenbeleggingen met schoolreserves.

Het andere is de stichting Prosco, die de administratie verzorgt voor het Rotterdamse openbaar onderwijs - verzameld in de Stichting BOOR. Prosco en BOOR worden al jaren geteisterd door financiële en bestuurlijke problemen. Zo loopt sinds twee jaar een justitieonderzoek wegens mogelijke bouwfraude in het Rotterdamse onderwijs.

 
Het fraude-onderzoek zou zich onder meer richten op bedragen die Fincken via zijn eigen bedrijf declareerde bij een juridisch adviesbureau dat vaak voor Vizyr werkte.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden