NieuwsEneco

Toezichthouder Eneco toch weer in gesprek met personeel, oordeel Ondernemingskamer uitgesteld

Pieter Hotse Smit
Het hoofdkantoor van Eneco. Beeld anp
Het hoofdkantoor van Eneco.Beeld anp

In een ultieme poging te voorkomen dat nog meer interne vuiligheid van energiebedrijf Eneco op straat komt te liggen, neemt het personeel twee weken de tijd om de relatie met de raad van commissarissen op te schonen. Dit besloten ze woensdag tijdens een zitting van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam.

Na meerdere lijmpogingen stapte de centrale ondernemingsraad (COR) van Eneco vorige maand naar de Ondernemingskamer. Bij gebrek aan openheid van de leiding wilden ze een onderzoek afdwingen naar het in hun ogen zwalkende beleid van het energiebedrijf dat sinds vorig jaar in de verkoop staat. Bij een dergelijke enquêteprocedure worden betrokkenen gehoord en mag de Ondernemingskamer geheime stukken inzien. De COR wilde ook bij de rechter afdwingen dat drie commissarissen hun werk neerleggen.

Tot de gang naar de rechter werd besloten na bekendmaken van het vertrek van de bij de COR geliefde directievoorzitter Jeroen de Haas. De man die de afgelopen elf jaar Eneco met succes profileerde als groen energiebedrijf werd verrast toen hij eind-maart hoorde dat zijn toezichthouders het vertrouwen in hem opzegden. Hij werd niet ontslagen, maar was ervan overtuigd dat verzet ‘in formele zin’ zou leiden tot een ontslagbesluit. Reden voor hem dan maar in overleg te gaan over zijn vertrek.

Het was voor het eerst dat De Haas zelf reageerde op zijn vertrek, waarvan destijds door Eneco werd gezegd dat hierover ‘in goed overleg’ overeenstemming was bereikt. De COR zei woensdag nog steeds niet te begrijpen de raad van commissarissen kan blijven volhouden dat het besluit dat de ceo moest vertrekken ‘zeer zorgvuldig tot stand is gekomen’.

De rvc wilde van De Haas af omdat hij in hun ogen al een jaar geen werk maakte van de privatisering van het energiebedrijf, een wens van een groot deel van de 53 gemeentelijke aandeelhouders. ‘Ik was het zat, ik kreeg er geen beweging in’, zei president-commissaris Edo van den Assem woensdag.

Het besluit De Haas te confronteren met het gebrek aan vertrouwen in hem, nam de raad van commissarissen kort nadat ze, geholpen door een mediator, vrede had gesloten met de aandeelhouders. De COR vroeg de rechter ook te kijken naar dit lijmproces, omdat de commissarissen mogelijk afspraken met de aandeelhouders hebben gemaakt die buiten hun domein van toezichthouders vallen.

Mochten de partijen er in veertien dagen niet uitkomen, dan kan de Ondernemingskamer alsnog besluiten tot een onderzoek naar onder meer de gang van zaken bij deze mediation. De voorzitter van de Ondernemingskamer had voor alle betrokken en hun leger aan advocaten nog een advies voor de komende dagen: ‘Het is een goed idee als jullie jezelf allemaal de vraag stellen: wat is in het belang van Eneco?’.

Een nieuw hoofdstuk in de vechtscheiding van Eneco

In wisselende combinaties vechten bestuurders, personeel, toezicht- en aandeelhouders van Eneco ruzies met elkaar uit over de verkoop van het bedrijf. Een gerechtelijk oordeel bleek onvermijdelijk. Waarom?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden