Toezichthouder bij ziekenfondsen weg

Oud-directeur P. de Groote van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam heeft zijn ontslag ingediend als lid van de CTU, de toezichthouder op de ziekenfondsen....

Van onze verslaggevers Jet Bruinsma en Jan Meeus

Van Voorden wilde een onderzoek instellen naar De Grootes betrokkenheid bij de bedrijfsvoering van het OLVG en zijn banden met het Ziekenfonds Amsterdam en Omstreken (ZAO).

De Volkskrant meldde op 7 maart dat De Groote ook na zijn vertrek als directeur van het OLVG betrokken bleef bij stichtingen en bv's die gelieerd zijn aan dit ziekenhuis. Daarbij wordt samengewerkt met het ZAO, dat weer door de CTU wordt gecontroleerd.

De Groote heeft vanaf 1990 zitting in het bestuur van de Stichting Medische Dienstverlening OLVG. Deze stichting biedt medische zorg aan Surinamers die in het OLVG onder meer hartoperaties kunnen ondergaan die in hun eigen land niet mogelijk zijn. De patiënten worden geworven door Amsterdam Medical Services bv (AMS), waarvan De Groote eveneens bestuurder is. De operaties kosten gezamenlijk ongeveer 6 miljoen gulden.

Dat geld is afkomstig uit de zogeheten verdragsgelden die Nederland aan Suriname betaalt. De verdragsgelden zijn door de verslechterde verhouding met Suriname bevroren, met uitzondering van het gedeelte dat bestemd is voor de behandeling van 'Relatief Laagfrequente Aandoeningen', ofwel weinig voorkomende kwalen.

Het ziekenfonds ZAO regelt het transport, het geld wordt gestort op de rekening van de bv AMS, onder de noemer 'ten gunste van het OLVG'.

CTU-voorzitter Van Voorden wilde het CTU-secretariaat laten uitzoeken of De Grootes betrokkenheid bij de stichting en AMS verenigbaar is met zijn lidmaatschap van de CTU.

De Groote heeft dat onderzoek echter niet meer afgewacht. Maandag 10 april diende hij zijn ontslag in bij minister Borst van Volksgezondheid, die hem en de vier andere CTU-leden op 1 juli vorig jaar heeft benoemd. De Groote was sinds 1 april van dat jaar geen directeur meer van het OLVG. Hij had Van Voorden laten weten op die datum ook zijn daarmee samenhangende nevenfuncties te hebben opgegeven.

De Groote zei gisteren dat de geldstroom voor de Surinaamse patiënten niets te maken heeft met de ziekenfondspremies van ZAO. Daarom staat zijn lidmaatschap van de CTU niet op gespannen voet met zijn bestuursfuncties bij stichting en bv, meent hij.

Van Voorden benadrukt echter dat er 'veel onverenigbaar is met het CTU-lidmaatschap'.

Het is gebruikelijk dat ziekenhuizen activiteiten onderbrengen in aparte bv's. Zo meldde de Volkskrant zaterdag 8 april dat de meeste ziekenhuizen de BTW op medische apparatuur ontlopen door de aankoop uit te besteden aan een bv, die de BTW kan terugvorderen bij de fiscus. Ook het OLVG maakt gebruik van zo'n constructie. De Groote is voorzitter van de stichting die twee BTW-bv's heeft opgericht voor het OLVG.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden