'Toezicht zorg en corporatie beter scheiden'

Minister Eberhard van der Laan (Wonen) zal nog voorzichtiger zijn als woningcorporaties en zorginstellingen nauw gaan samenwerken. Zijn voorganger Ella Vogelaar stak een stokje voor een fusie van corporatie Woonzorg met zorginstellingen Evean en Philadelphia onder de noemer Espria, maar de besturen en de raden van toezicht gingen wel uit dezelfde personen bestaan. Van der Laan vindt dat het toezicht op de betrokken partijen beter gescheiden had kunnen blijven, zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

ANP

Na de fusie kwam Philadelphia Zorg, dat vooral zorgt voor gehandicapten, in grote problemen. Het eigen vermogen van ruim 24 miljoen euro verdween als sneeuw voor de zon. Na de conclusie van het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) dat het bestuur meer met de aankoop van vastgoed bezig was dan met zorg, stapten twee leden van de raad van commissarissen op. Van der Laan stelde dat met een raad van commissarissen die zowel Philadelphia als de twee partners in de gaten moest houden ‘een soort van defect was ingebouwd’.

Staatssecretaris Jet Bussemaker had de Kamer eerder deze week al laten weten dat Philadelphia op de weg terug is en dat de voortzetting van de zorg niet in gevaar is. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het CSZ houden de komende tijd de instelling wel scherp in de gaten.

Om er weer bovenop te komen moet Philadelphia gebouwen van de hand doen. Daar is ook Woonzorg bij betrokken. Ook de verkoop zal het CSZ in de gaten houden. Het kabinet werkt aan een spoedwet die regelt dat transacties met vastgoed in de zorg aan dit college voorgelegd moeten worden. Dit moet gebeuren om te voorkomen dat winst uit de verkoop van panden weglekt uit de zorg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden