Toezicht verkeer Engeland scherper

Het kabinet heeft donderdag nauwelijks extra veiligheidsmaatregelen afgekondigd na de aanslagen in Londen. Alleen het reisverkeer van en naar Engeland wordt scherper in de gaten gehouden, alsmede Britse gebouwen in Nederland....

Van onze verslaggevers

Volgens minister Donner van Justitie is er geen aanleiding voor een hoger alerteringsniveau waardoor extra maatregelen van kracht worden. Daartoe wordt alleen overgegaan als er concrete informatie is dat er ook een aanslag in Nederland wordt beraamd. ‘Er is voortdurend overleg met het Verenigd Koninkrijk of er aanleiding is tot opschaling’, aldus Donner. Hij is de verantwoordelijke minister voor terreurbestrijding.

Het kabinet reageerde geschokt op de bomaanslagen in Londen. ‘Het verderf dat is gezaaid door deze daad is onvergeeflijk’, zei premier Balkenende in een verklaring. Hij heeft ‘gevoelens van solidariteit met het Britse volk’ overgebracht aan de Engelse regering. Koningin Beatrix stuurde de Britse koningin Elizabeth een telegram waarin ze haar medeleven uitsprak met de slachtoffers van de aanslagen.

Ook de Tweede Kamer heeft met afschuw gereageerd op de terroristische actie. Volgens PvdA-leider Bos zijn de aanslagen het bewijs dat het gevaar van terreur niet geweken is. Het CDA wees op de noodzaak van de anti-terreurmaatregelen die het kabinet heeft genomen. VVD-woordvoerder Van Baalen zei dat paraatheid en samenwerking geboden is. ‘Nederland moet beseffen dat het niet immuun is voor dit soort aanslagen.’

Donner herhaalde gisteren nog eens dat de dreiging van een aanslag in Nederland nog steeds ‘substantieel’ is en dat daarom alertheid geboden is. Hij noemde de toedracht van de aanslagen in Londen onduidelijk hoewel de Britse inlichtingendienst daarover informatie deelt met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Donner en zijn collega Remkes (Binnenlandse Zaken) overleggen de komende dagen met de vier grote steden en de vervoerssector of extra maatregelen nodig zijn. Zowel Balkenende als Donner wees erop dat het kabinet sinds de aanslagen in de VS en Spanje al tal van maatregelen heeft genomen en dat de bestrijding van terreur een ‘topprioriteit’ blijft.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken had donderdagavond nog geen aanwijzingen voor Nederlandse slachtoffers bij de aanslagen. Toch heeft het departement een telefoonnummer opengesteld waar mensen kunnen informeren naar vrienden of familieleden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden