Toezicht struikelblok bij fusie van beurzen

De positie van het controlebureau van de Amsterdamse effectenbeurs lijkt een obstakel te zijn in de fusieplannen met de optiebeurs....

PETER DE WAARD

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

De blauwdruk voor het fusieplan is bijna af. Het bestuur van de optiebeurs zal in een extra vergadering op donderdag 3 oktober door de directie verder worden geïnformeerd. Ook het bestuur van de effectenbeurs zal op die dag vergaderen. Volgens een beurswoordvoerder is dat een reguliere vergadering. 'Hierbij komt de herstructurering van de beurs aan de orde.'

Hij zegt niet te weten dat er problemen zijn rondom de positie van het controlebureau. Ingewijden op de optiebeurs weten beter. 'De voorstellen waren al in augustus afgekomen als er niet gesteggeld was over de positie van het controlebureau van de beurs', aldus een van hen. De bedoeling is dat de fusie tussen beide beurzen op 1 januari zal worden gerealiseerd.

Inmiddels is al min of meer overeenstemming bereikt over de juridische structuur. Er komt een aparte houdstermaatschappij, waaronder drie besloten vennootschappen ressorteren: de effectenbeurs, de optiebeurs en een aparte vennootschap voor clearing & settlement. Deze laatste vennootschap houdt zich uitsluitend bezig met de administratieve afwikkeling van effecten- en optietransacties.

De houdstermaatschappij zal een naamloze vennootschap worden. De leden van de effecten- en optiebeurs krijgen samen 50 procent van de aandelen. De op de beurs genoteerde ondernemingen zullen een belang van 25 procent krijgen. De resterende 25 procent van de aandelen zal geplaatst worden bij institutionele beleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen.

De huidige eigenaar van de effectenbeurs, de Vereniging voor de Effectenhandel, lijkt op een zijspoor te worden gerangeerd. De Vereniging zal zich nog uitsluitend bezig houden met public relations en lobby-activiteiten. De effectenbeurs wil dat de Vereniging, die onder voorzitterschap zal blijven van B. Baron van Ittersum, ook enige belangrijke taken heeft. Zo zou de Vereniging nieuwe regelgeving voor de beurzen moeten blijven toetsen. Het huidige controlebureau van de beurs, dat bestaat uit dertig mensen, zou onder de Vereniging voor de Effectenhandel moeten blijven.

Het toezicht op de beurzen is officieel ondergebracht bij de STE die namens de minister van Financiën deze taak uitvoert. In de ogen van de optiebeurs zou daarnaast geen aparte toezichthoudende instantie hoeven te blijven bestaan.

De optiebeurs heeft zelf ook een controlebureau. Dit controlebureau houdt zich echter vrijwel uitsluitend bezig met risicobewaking bij de leden en niet naar onderzoek van misbruik van voorwetenschap of het financiële reilen en zeilen van genoteerde vennootschappen.

Mocht dit controlebureau op merkwaardige koersontwikkelingen stuiten, zoals vorig jaar bij de optiehandel in BolsWessanen, dan wordt niet geschroomd de bevoegde autoriteiten op de hoogte te stellen.

Het meningsverschil heeft veel te maken met de achtergrond van de beide beurzen. De Vereniging voor de Effectenhandel houdt traditioneel het toezicht het liefst in eigen handen. De veel jongere optiebeurs heeft altijd al te maken gehad met externe toezichthouders. Daarbij komt dat het controlebureau van de beurs op dit moment onder vuur ligt. In de zaak rond de ondergang van Nusse Brink heeft de minister de STE gelast een nieuw onderzoek te doen naar de activiteiten van het controlebureau op de beurs.

Door het eigen controlebureau bij de Vereniging voor de Effectenhandel onder te brengen, stelt de effectenbeurs ook de posities van de leden van dit controlebureau veilig. Het controlebureau van de beurs staat onder leiding van H. te Beest.

Maar het gaat ook om de positie van beursvoorzitter Van Ittersum. Indien de controle-activiteiten ook bij de Vereniging worden weggehaald, dan bestuurt de huidige beursvoorzitter in de toekomst niet meer dan een volle zak geld waaraan de leden continu zullen trekken. Van Ittersum is eerder wel genoemd als president-commissaris van de nieuwe houdstermaatschappij, maar hier wordt nu volgens ingewijden de naam van ex-Amrobankier F. Hoogendijk voor genoemd.

Eerder was al aangekondigd dat de huidige optiebeurs-directeur G. Möller de nieuwe algemeen-directeur zal worden van de houdstermaatschappij van beide beurzen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden