Toezicht op bouw Bos en Lommerplein faalde alom

Het toezicht op de bouw van het vorige week in alle haast ontruimde Bos en Lommerplein in Amsterdam heeft op alle fronten gefaald....

In februari van dit jaar werden voor het eerst scheuren geconstateerd in het dak van de parkeergarage van het woon- en winkelcomplex aan het Bos en Lommerplein. Het complex was in 2004 opgeleverd. Het stadsdeel verzocht hierop de VROM-inspectie de vergunningverlening en het toezicht op de bouw te onderzoeken.

Het stadsdeelbestuur bespreekt het definitieve rapport donderdagavond met de leden van de deelraad. Een conceptversie is echter in het bezit van de Volkskrant. Een woordvoerder van de VROM-inspectie bevestigt de conclusies uit het rapport.

Uit het onderzoek blijkt dat het stadsdeel niet in staat was om een groot bouwproject als dat aan het Bos en Lommerplein in goede banen te leiden. De afdeling Bouw- en Woningtoezicht was slecht georganiseerd en onderbemand. De inspecteur die toezicht hield op de bouw was niet gekwalificeerd. De opzichter op de bouwplaats omschreef het toezicht tegenover de VROM-inspectie als ‘amateuristisch’.

Volgens de inspectie was ook de vergunningverlening niet in orde. Het stadsdeel had die uitbesteed aan de stedelijke Dienst Milieu en Bouwtoezicht (DMB), die feitelijk autonoom opereerde. Het gevolg was dat met de aanleg van de parkeergarage werd begonnen voordat de vergunning hiervoor formeel was goedgekeurd.

De inspectie oordeelt ook hard over de andere partijen die bij de bouw betrokken zijn geweest. Het betonvlechtbedrijf dat de dakconstructie aanlegde, heeft zich niet aan de tekeningen gehouden, waardoor de constructie minder stevig is dan beoogd.

Hoofdaannemer Hillen & Roosen heeft het werk van de betonvlechters slecht gecontroleerd, net als de bouwopzichter, die namens projectontwikkelaar en opdrachtgever Multi Vastgoed was aangesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden