Toezicht kabel blijft bij meerdere instanties

Het toezicht op de kabel zal nog enige tijd door verschillende instanties worden uitgevoerd. Het kabinet liet woensdag blijken weinig te voelen voor het snel in elkaar schuiven van de overheidsorganisaties die de kabelmaatschappijen controleren....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het toezicht wordt op dit moment uitgevoerd door het Commissariaat van de Media, maar ook de ministeries van Economische Zaken en Verkeer en Waterstaat controleren bepaalde onderdelen van de kabelwereld. Het commissariaat heeft de toezichtstaak toebedeeld gekregen tot 1 januari 1997. De Tweede Kamer wil dat er daarna meer duidelijkheid komt.

Het toezicht op de kabel is nodig omdat kabelexploitanten in hun gebied een monopolie hebben. Daardoor ontstaan problemen bij de toegang van aanbieders van programma's tot de kabel. Omdat kabelbedrijven te weinig kanalen te verdelen hebben, en zelf vaak programma's aanbieden, ontstaan er conflicten tussen kabelbedrijven en andere aanbieders. Op dit moment lopen er vijf zaken, die verdeeld zijn over de verschillende toezichtsinstanties. Er zijn nu drie wetten van toepassing op de materie.

Volgend jaar komt er een nieuw, zelfstandig bestuursorgaan dat toezicht zal houden op alle vormen van telecommunicatie, waaronder de kabel. De VVD pleitte er gisteren in het kamerdebat voor dat deze instantie slechts tijdelijk de kabelmarkt controleert. Als er in de toekomst sprake is van een volwassen markt, met meerdere concurrenten, is toezicht niet meer nodig, meent de VVD.

Dan volstaat volgens de liberalen de Wet Economische Mededinging (WEM), die kartels verbiedt. Overtreders kunnen via de rechter worden aangepakt. Minister Jorritsma wil daar niet aan. Ze denkt wel dat de toezichthouders in de toekomst meer kunnen gaan samenwerken met Economische Zaken, die naleving van de WEM controleert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden